Το ΠΑΔΑ συμβάλει σε Νέα Βράβευση της Τήλου ως «Υπεύθυνα Πρωτοπόρο Νησί» της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Μετάβασης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μία συνεχής και ολοένα εντεινόμενη προσπάθεια -με την προτροπή και την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- για την ενεργειακή μετάβαση των νησιών μας προς αειφορική και καθαρή ενέργεια, στοχεύοντας στην ενεργειακή αυτόνομησή τους, με σεβασμό στο φυσικό τους περιβάλλον αλλά και στις επιλογές των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό και ως επιστέγασμα των μακροχρόνιων προσπαθειών του Δήμου Τήλου και της τοπικής κοινωνίας του νησιού προς την κατεύθυνση της πράσινης ενεργειακής μετάβασης και της προστασίας του περιβάλλοντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε στο νησί της Τήλου το τρίτο βραβείο για τα νησιά πουυπεύθυνα πρωτοπορούν στην ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη«RESponsible Island Prize» (https://ec.europa.eu/info/news/three-islands-receive-eu-responsible-isla…).

Με τον τρόπο αυτό η Επιτροπή αναγνώρισε τα σημαντικά επιτεύγματα που καταγράφει η Τήλος τα τελευταία χρόνια στους τομείς των Ήπιων & Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Αποθήκευσης Ενέργειας, της Εξοικονόμησης και Ορθολογικής Διαχείρισης της Ενέργειας, της Καθαρής Ηλεκτροκίνησης, αλλά και διαχρονικά στους τομείς της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ο πρύτανης του ΠΑΔΑ Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής επεσήμανε ότι αρωγός στις προσπάθειες αυτές είναι και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού και της υλοποίησης πρωτοποριακών ερευνητικών έργων – σε συνεργασία επίσης με καταξιωμένους εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς στον τομέα της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος – όπως με το πρόγραμμα TILOS Horizon 2020, που στηρίζει έμπρακτα το έργο και το όραμα του Δήμου Τήλου και της τοπικής κοινωνίας για την εδραίωση μιας ενεργειακής λύσης μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα με σεβασμό στον άνθρωπο και τον περιβάλλοντα χώρο.

Το πρωτοποριακό καιεμβληματικό έργο TILOS Horizon 2020 υλοποίησε για πρώτη φορά στη χώρα μας την έννοια του ενεργειακά πράσινου νησιού και ολοκληρώθηκε επιτυχώς εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου (2015-2019) με συντονιστή το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με τη συμμετοχή δεκατριών (13) εταίρων από επτά (7) διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες (https://tiloshorizon.eu/).

Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο κ. Ιωάννης Καλδέλλης, Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών και Δ/ντης του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος, καθώς και Αντιπρύτανης Έρευνας & Δια Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλλαν από τη χώρα μας, ως μέλη της ερευνητικής σύμπραξης, καθοριστικά η εταιρεία Eunice, o ΔΕΔΔΗΕ και η WWF Ελλάς.

Η συνεισφορά του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο νησί της Τήλου και στο νέο ενεργειακό της σύστημα έχει συμπληρωθεί με την εγκατάσταση-δωρεά εκ μέρους του Πανεπιστημίου συστήματος καθαρής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Προηγούμενο άρθροTo ΠΑΔΑ υποστηρίζει επιστημονικά το Δημοτικό Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ιλίου
Επόμενο άρθροΕκπαιδευτική Ημερίδα με θέμα: «Οι Νέες Προοπτικές στην Ογκολογία»