Το ΠΑΔΑ συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη SMART Skills στα σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα

Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά Ανδρέας Αλεξόπουλος, Αν.Καθηγητής, ΠΑΔΑ, Σοφία Τσιορτού, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ερευνήτρια, Αλίνα Χυζ, Καθηγήτρια ΠΑΔΑ, Ανδρέας Αττάλογλου, Προϊστάμενος Μον. Β2 – Eιδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Θανάσης Παναγόπουλος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ψηφιακής Στρατηγικής, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης¸ Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Προεδρία της Κυβέρνησης

Ημερίδα στο πλαίσιο του έργου SMART skills 4.0 με θέμα στρατηγικές που προάγουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τα σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα την περίοδο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, πραγματοποιήθηκε στο ΠΑΔΑ.
Ομιλητές ήταν ο κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, που αναφέρθηκε στην 4η βιομηχανική Επανάσταση και τις δεξιότητες του Μέλλοντος, ο κ. Θανάσης Παναγόπουλος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ψηφιακής Στρατηγικής στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης οποίος παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για τη Ψηφιακή Δεκαετία 2030, ο κ. Ανδρέας Αττάλογλου, Προϊστάμενος Μονάδας Β2 – EYΔ Π Ψηφιακός Μετασχηματισμός, ο οποίος ανέλυσε την Ανάπτυξη των Ψηφιακών Δεξιοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021- 2027 και η κ. Σοφία Τσιορτού, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων- Ερευνήτρια (ΚοινΣΕπ Δροσοσταλίδα), η οποία επικεντρώθηκε στις Νέες τεχνολογίες και ψηφιακές δεξιότητες στην εκπαίδευση ενηλίκων.
Το έργο υλοποιείται από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Αλίνα Χυζ και τον αν.καθηγητή Ανδρέα Αλεξόπουλο. Το έργο έχει ως σκοπό να αντιμετωπίσει την έλλειψη οριζοντίων δεξιοτήτων όσον αφορά στην ικανότητα διαμόρφωσης αυτόνομης και δημιουργικής σκέψης, τη διαχείριση σύνθετων πληροφοριών, τη δυνατότητα χρήσης πόρων (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών), την αποτελεσματική και καινοτόμο επικοινωνία, καθώς και την ενσωμάτωση των ψηφιακών εξελίξεων στα σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα (Business 4.0). Εκπ και τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκε σχετική εκπαίδευση στους συμμετέχοντες στην Πανεπιστημιούπολη του Αρχαίου Ελαιώνα.
Οι θεματικές εισηγήσεις της εκπαιδευτικής δράσης αφορούσαν στα πεδία της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, της τεχνητής και επαυξημένης πραγματικότητας και ευρύτερα στις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών στον μετασχηματισμό των επιχειρηματικών μοντέλων. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν πέρα από τους εταίρους του έργου εξειδικευμένοι επιστήμονες, εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο σχετικών τεχνολογιών καθώς και στελέχη φορέων της δημόσιας διοίκησης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν και επισκέψεις σε σχετικά εργαστήρια του ΠΑ.Δ.Α. όπως τα Engineering Design Laboratory, Soft Energy Applications & Environmental Protection Laboratory Chemistry, Analysis & Design of Food Processing Processes Laboratory, Geospatial Technology Research Laboratory αλλά και σε κέντρα σχετικά με την προώθηση της καινοτομίας όπως το Blue Lab του Δήμου Πειραιά

Στο έργο συμμετέχουν, επίσης, το Πολυτεχνείο Βουκουρεστίου (Συντονιστής), το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους και η ACADEMIA από τη Σλοβενία. Παράλληλα για την επίτευξη των στόχων του έργου στο εταιρικό σχήμα βρίσκονται και δύο επιχειρήσεις, η INFOR ELEA από την Ιταλία και η Avantera srl από την Ρουμανία. Το έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2023.
Στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται κατά την περίοδο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης την οποία διανύουμε, οι ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συμμετέχουν σε σχετικά ερευνητικά έργα με εταίρους από τον Ευρωπαϊκό χώρο προκειμένου να συμβάλλουν ενεργά στην εξέλιξη και μεταφορά της σχετικής γνώσης. Προς αυτή την κατεύθυνση η υλοποίηση του έργου SMART Skills 4.0, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + KA2, αποτελεί μία πρωτοβουλία διακρατικής συνεργασίας για ενίσχυση της ανάπτυξης δεξιοτήτων του μέλλοντος στους φοιτητές, εκπαιδευτικούς και το ανθρώπινο δυναμικό των οργανισμών σε τομείς σχετικούς με τη βιωσιμότητα, όπως αυτοί καθορίζονται από τις τάσεις του Business 4.0.
(Φωτογραφίες: Ευτυχία Περιβολάρη)

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής και της Crystal Clear Collaboration του CERN
Επόμενο άρθροΔιάλεξη της Αν.Κοσμητόρισσας του Boston University, κ. Dawn-Belkin Martinez στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας