Ερευνητική ομάδα της Σχολής Μηχανικών, αποτελούμενη από τους καθηγητές: Καλκάνη Κων/νο, Καμινάρη Σταύρο, Παπαγέωργα Παναγιώτη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Πυρομάλη Δημήτριο του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, κατασκεύασε χαμηλού κόστους μηχανικούς αναπνευστήρες (πλαστικό και μεταλλικό) μιας χρήσης.
Ειδικότερα, αξιοποιώντας αρχικά σχέδια της συσκευής “RapidVent” για τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) από το Πανεπιστήμιο του “Illinois”, ΗΠΑ – το οποίο προέβη στην παραγωγή μηχανικών αναπνευστήρων με την εν λόγω τεχνολογία – διερεύνησε τη δυνατότητα βελτιστοποίησης και παραγωγής τους στο ΠΑΔΑ.
Τελικός στόχος είναι να δοθεί ευχερής εναλλακτική λύση στο πρόβλημα έλλειψης αναπνευστήρων στα συστήματα υγείας παγκοσμίως, σε περιόδους πανδημίας για την υποστήριξη ατόμων με αναπνευστική δυσχέρεια που να μπορούν να χρησιμοποιούν το σύστημα παροχής οξυγόνου σε ένα νοσοκομείο ή ακόμη και αξιοποιώντας μια φιάλη οξυγόνου και μάλιστα με δυνατότητα άμεσης μαζικής παραγωγής.
Η προσθετική κατασκευή (“additive manufacturing”), όπου εμπίπτει η εν λόγω τεχνολογία είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο που έχει εξελιχθεί από τις απλές εφαρμογές τρισδιάστατων εκτυπωτών σε έναν εντελώς νέο τρόπο σχεδιασμού και κατασκευής αντικειμένων.
Οι συγκεκριμένοι αναπνευστήρες, εν συνεχεία, δοκιμάστηκαν με χρήση σχετικής διάταξης προσομοίωσης πραγματικών συνθηκών λειτουργίας. Τα αρχικά αποτελέσματα κρίνονται θετικά, τόσο στην ποιότητα κατασκευής όσο και στην απόδοσή τους (ρύθμιση ρυθμού εισπνοή-εκπνοής, λειτουργία βαλβίδας εκτάκτου ανάγκης κλπ.).
Ο πρύτανης του ΠΑΔΑ συνεχάρη την ερευνητική ομάδα και την ευχαρίστησε για το έργο της δηλώνοντας τη συνεχή στήριξη του Ιδρύματος σε σχετικές δράσεις. Ακόμη, τόνισε τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας που καλλιεργείται στο ΠΑΔΑ, αναδεικνύοντας το ως πρωτοπόρο πανεπιστήμιο καινοτομίας.