Το ΠΑΔΑ αναδεικνύει στο Αιγάλεω το Πάρκο Ελιάς ως μνημείο αστικού φυσικού τοπίου και διασώζει ιστορικό βυζαντινό ναό του 14ου αιώνα

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ως το 1ο πράσινο πανεπιστήμιο στην Αττική, αναδεικνύει στο Αιγάλεω (Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα, Πέτρου Ράλλη και Θηβών) το Πάρκο Ελιάς, που κατέχει, ως μνημείο αστικού φυσικού τοπίου, έκτασης περίπου 8,1 στρεμμάτων και διασώζει ιστορικό βυζαντινό ναό του 14ου αιώνα.

Όπως αναφέρει ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, μετά από την σύνταξη και έγκριση υποδειγματικών μελετών αποκατάστασης και σε στενή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, εγκρίθηκε σχετική χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείου» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύψους 550 χιλ. ευρώ.

Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής ευχαρίστησε τον Στάθη Σταθόπουλο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου και τα στελέχη του για την συμβολή τους στην εν λόγω έγκριση.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου εξήρε την ταχεία ανάπτυξη του ΠΑΔΑ και επικεντρώθηκε στην ξεχωριστή και μοναδική σημασία του έργου για την Δυτική Αττική προσδίδοντας εύσημα για την πρωτοβουλία.

Από αριστερά: Στάθης Σταθόπουλος, Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου, Σπυριδούλα Ντεμίρη, Εμπειρογνώμονας Πράσινου Ταμείου, Μαρία Ζάβαλη, Μέλος ΕΔΙΠ ΠΑΔΑ και ο καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, Πρύτανης ΠΑΔΑ

Κεντρικός στόχος του έργου είναι η διατήρηση και ο εμπλουτισμός της βιοποικιλότητας στην περιοχή, η ενδυνάμωση του πράσινου περιεχομένου του ΠΑΔΑ και η δημόσια επισκεψιμότητα των χώρων του.

Ακόμη, το έργο αναμένεται να συμβάλλει στην εξυγίανση του περιβάλλοντος χώρου της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα στο Πάρκο Ελιάς, με στόχο τη συστηματικότερη αποστράγγιση των υδάτων, την αξιοποίησή τους στη συντήρηση της πλούσιας χλωρίδας του περιβάλλοντος χώρου και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην λεκάνη απορροής του Κηφισού.

Οι επιμέρους φυτεύσεις κατάλληλα προσαρμοσμένων αρωματικών φυτών, θάμνων και μερικών επιπλέον ελαιόδεντρων θα έχουν θετικό αντίκτυπο και στην δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα που είναι άλλο ένα από τα ζητούμενα αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής.

Μία εμβληματική δράση του έργου είναι ακόμη η προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του ιστορικού Βυζαντινού Ναού Αγίου Ιωάννη Μπενιζέλων, που βρίσκεται στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο της Πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάδειξη της ιστορικότητας της περιοχής. Ο Βυζαντινός Ναός Αγίου Ιωάννη των Μπενιζέλων χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και κατασκευάστηκε στην έκταση που τότε ανήκε στην ιστορική Αθηναϊκή οικογένεια Παλαιολόγων – Μπενιζέλων.

Κεντρικό άξονα του έργου αποτελεί η ανάδειξη συγκεκριμένων στοιχείων του ιστορικού τοπίου της Αττικής με στόχο την διαμόρφωση ενός σύγχρονου πανεπιστημιακού χώρου υψηλού κύρους, καθώς και την μετατροπή του σε Πράσινη – Μπλε Υποδομή[1]. Η αξιοποίηση και η επαναφορά χαρακτηριστικών στοιχείων του ιστορικού Ελαιώνα της Αθήνας-Αττικής, θα αναδείξει το Πάρκο Ελιάς σε έναν πόλο πρασίνου όχι μόνο για το ακαδημαϊκό οικοσύστημα, αλλά και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ενισχύοντας την έννοια του πράσινου πανεπιστημίου.

Το έργο θα διασφαλίσει ακόμη, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα, και συγκεκριμένα μέσω της απευθείας σύνδεσης του Ιδρύματος με την εγγύς πεζογέφυρα επί της Οδού Πέτρου Ράλλη, καθώς και της ασφαλούς όδευσης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμΕΑ) που δυσκολεύονται αρκετά στην παρούσα κατάσταση.

Η προσέλκυση ενδιαφερομένων της ευρύτερης περιοχής και φοιτητών θα παράσχει την δυνατότητα για την υλοποίηση προγραμμάτων υπαίθριας διδασκαλίας, μορφωτικών δράσεων και εκδηλώσεων, καθώς και αναψυχή. Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται η δυνατότητα τοποθέτησης κιοσκιών κατά μήκος των επιμέρους πεζοδρόμων διέλευσης με σκοπό την ανάδειξη του περιεχομένου του συνόλου των ακαδημαϊκών Τμημάτων των 6 Σχολών του ΠΑΔΑ, την διεξαγωγή ανοικτών δραστηριοτήτων επαγγελματικού προσανατολισμού, επιστημονικών και ακαδημαϊκών εκθέσεων, όπως και περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών δράσεων εντός του χώρου του Πάρκου Ελιάς.

Η ανάπλαση του Πάρκου Ελιάς διασφαλίζει τη διάσωση ενός από τα πλέον σημαντικά μνημεία αστικού φυσικού τοπίου του Λεκανοπεδίου Αθηνών, δημιουργώντας ένα νέο, σύγχρονο πόλο πρασίνου και δραστηριοτήτων και συμβάλλοντας σε μια υψηλού επιπέδου συνολική εικόνα του χώρου του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής.
Οι Πράσινες-Μπλε Υποδομές αποτελούν βασικό καινοτόμο εργαλείο πολεοδομικού σχεδιασμού στο επίπεδο αστικών αναπλάσεων, και συμβάλουν στην βελτίωση του περιβάλλοντος μικροκλίμακας των περιοχών στις οποίες εγκαθίστανται.

Προηγούμενο άρθροΨυχική ανθεκτικότητα
Επόμενο άρθροΠΑΔΑ: Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών