Σε ένα νέο Ευρωπαϊκό έργο θα συμμετάσχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μέσω του Εργαστηρίου Παράλληλων και Κατανεμημένων Συστημάτων και Δικτύων (pdsn.uniwa.gr) και της Ερευνητικής Μονάδας στη Νευρομορφική Υπολογιστική και Φωτονική (Research unit on Neuromorphic Computing and Photonics, rncp.eu), του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών της Σχολής Μηχανικών. Πρόκειται για τα έργο PROMETHEUS που χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος πλαισίου “Horizon Europe (HE)”.
Το έργο PROMETHEUS (PROgraMmable integrated photonic nEuromorphic and quanTum networks for High–speed imaging, communications and sEcUrity applicationS) θα αναλάβει να υλοποιήσει φωτονικά κυκλώματα νευρομορφικής και κβαντικής υπολογιστικής με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών ετερογενούς ολοκλήρωσης παλμικών πηγών lasers και διατάξεων Barium Titanate σε πυρίτιο. Οι τελικές διατάξεις του έργου PROMETHEUS θα είναι σε θέση να υλοποιούν επαναδιαμόρφωσιμα νευρωνικά δίκτυα σε επίπεδο υλικού που θα υλοποιούν υπολογισμούς μηχανικής μάθησης με την ταχύτητα του φωτός. Οι διατάξεις αυτές αναμένεται να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην υλοποίηση κρίσιμων εφαρμογών της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, όπως σε συστήματα κυβερνοασφάλειας, συστήματα υπολογιστικής άκρου, συστήματα απεικόνισης και σάρωσης σε βιομηχανικές εφαρμογές σε πολύ μεγάλη ταχύτητα επεξεργασίας (τρισεκατομμύρια πράξεις πολλαπλασιασμού με συσσώρευση το δευτερόλεπτο), με πολύ μικρή κατανάλωση ισχύος.
Πέρα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο έργο συμμετέχουν η εταιρία IPRONICS από την Ισπανία που συντονίζει το έργο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πολυτεχνείο της Δανίας DTU, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης από το Βέλγιο, η εταιρία QTI από την Ιταλία, το ερευνητικό κέντρο CEA–LETI από τη Γαλλία, το ερευνητικό κέντρο FRAUΝHOFER IZM από τη Γερμανία, η εταιρία Scintil Photonics από τη Γαλλία, η ΙΒΜ Ελβετίας, η εταιρία Lumiphase από την Ελβετία και η εταιρία Inivation από την Ελβετία.
Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι η σχεδίαση των νέων διατάξεων, η ολοκλήρωσή τους από την πλευρά της υποστήριξης με υψίσυχνα ψηφιακά ηλεκτρονικά και η χρήση τους σε τεχνολογίες υπερ-ταχείας μετάδοσης (800 Gb/sec) σε εφαρμογές υπολογιστικής άκρου. Επιστημονικά υπεύθυνος από την πλευρά του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Παράλληλων και Κατανεμημένων Συστημάτων και Δικτύων, Καθηγητής κ. Αντώνης Μπόγρης.
Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα!