Συμμετοχή στο 29ο Σύνεδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών καθηγητών του ΠΑΔΑ

Στο πλαίσιο του 29ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών (ΠΕΝΑ) στη Σίφνο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με αντιπροσωπεία τριών καθηγητών του ως κύριων προσκεκλημένων ομιλητών, στήριξε ενεργά το τετράπτυχο «Αγροδιατροφή – Δημόσια Υγεία – Αγροτουρισμός – Τροφοπολιτισμός». Οι συμμετέχοντες καθηγητές ήταν ο αν. καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Ιωάννης Κουμπούρος, ο καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Γεώργιος Ζακυνθινός, ο επ. καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού, Δημήτριος Μαρινάκος, οι οποίοι και παρουσίασαν μια σειρά θεμάτων αιχμής που μπορεί να υποστηρίξουν και αναβαθμίσουν τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας.

Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο αν. καθηγητής Κουμπούρος Ιωάννης, από τις τοπικές αρχές η Δήμαρχος της Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Λουκής, οι βουλευτές Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας και Μάρκος Καφούρος, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν και στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλων σημαντικών φορέων.

Στις ομιλίες του οι καθηγητές του ΠΑΔΑ ανέδειξαν ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών (αισθητήρες, τηλεματικές εφαρμογές, κ.ά.) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων αγαθών, στην ιχνηλασιμότητα των αγροτικών προϊόντων, στην επιτυχημένη προώθησή τους στην παγκόσμια αγορά, καθώς και στην αντιμετώπιση των πλέον σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Ιδιαίτερα σε νησιωτικές ή άλλες απομακρυσμένες περιοχές, οι τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για τη διαφύλαξη, αύξηση και βελτίωση της παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΔΑ έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Δήμο της Σίφνου προκειμένου να δημιουργηθεί μια Θερμοκοιτίδα Αγροδιατροφής για τη στήριξη της νεανικής Επιχειρηματικότητας στο Δήμο Σίφνου, γεγονός που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό εγχείρημα. Άλλα σημαντικά θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν η προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων και η σύνδεσή τους με τον τουρισμό και τα τοπικά προϊόντα, ο αγροτουρισμός ως η αειφόρος εναλλακτική προοπτική των Κυκλάδων.

Ειδικότερα, ο καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Γεώργιος Ζακυνθινός μίλησε για μια δομή στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα από το ΠΑΔΑ με τίτλο:«Θερμοκοιτίδα αγρο-διατροφής, μια δομή στήριξης της ντόπιας Νησιώτικης Επιχειρηματικότητας». Ανέφερε ότι η προσαρμογή των μοντέλων τοπικής επωνυμίας (branding) σε κάθε αγροτική επιχείρηση έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην πρακτική της εδαφικής σήμανσης. Η αναγκαιότητα είπε μιας ολιστικής προσέγγισης και η διάρθρωση των σχέσεων των τοπικών προϊόντων και των τροφίμων σε αυτές τις νησιωτικές περιοχές με τον πολιτισμό, το πολιτιστικό απόθεμα, το μύθο, την ιστορία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη διαχείριση της γης, είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν πρέπει να καταλήξουμε ουσιαστικά στο να δημιουργούμε «άδεια κουτιά εμπορίας τροφίμων και προϊόντων γαστρονομίας» και «μη βιώσιμη προώθηση εξαφανισμένων διατροφικών τοπίων». Τόνισε ότι στο πλαίσιο της ολιστικής πολιτικής για την περιοχή δεν πρέπει να αγνοήσουμε την προσπάθεια που γίνεται μέσα από ευρωπαϊκές πολιτικές όπως η Πράσινη και η στρατηγική “Farm to Fork” που επιβεβαιώνουν ότι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής έχει καταστεί βασικό ζήτημα στην ατζέντα των φορέων χάραξης πολιτικής.

Ο αν. καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Ιωάννης Κουμπούρος αναφέρθηκε στους Ψηφιακούς Νομάδες και το ρόλο τους στη στήριξη της οικονομικής πολιτιστικής και της τουριστικής προβολής των νησιώτικων περιοχών και πως ο θεσμός πλέον των Ψηφιακών Νομάδων είναι μια μελλοντική πρόκληση για την προβολή κάθε τέτοιου τόπου με χαρακτηριστικά του καλού και ήρεμου περιβάλλοντος καθημερινότητας.

Στην εισήγησή του ο επ. καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού και Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Δημήτριος Μαρινάκος αναφέρθηκε σε θέματα αγροτουρισμού ως μια αειφόρο εναλλακτική προοπτική ανάπτυξης των Κυκλάδων. Λόγω των νέων τάσεων που έχουν διαμορφωθεί μετά την πανδημία, των φαινομένων υπερκορεσμού σε αρκετούς προορισμούς και του στρεσογόνου σύγχρονου τρόπου ζωής, το καταναλωτικό κοινό αντιλαμβάνεται πλέον την αξία της φύσης, του παραδοσιακού τρόπου ζωής των κατοίκων των χωριών, της συμμετοχής σε αγροτικές δραστηριότητες και της αυθεντικής κουζίνας. Υπό αυτούς τους όρους οι αγροτουριστικές και οικοτουριστικες μονάδες αποτελούν μια σαφώς κατάλληλη εναλλακτική λύση και μια οικονομική́ φλέβα για τις αγροτικές νησιώτικες κοινωνίες.

 

Προηγούμενο άρθροΕπίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης
Επόμενο άρθροΟμιλία για την ανάδειξη του Αρχοντικού Βογιατζή της Αίγινας από καθηγήτριες της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠΑΔΑ