Η εργασία του διδακτορικού φοιτητή Βασίλη Παπατσίμπα του Τμήματος Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική συμμετοχή σημειώνει αυτή την εξόχως σημαντική διεθνή διάκριση. Επιβλέπουσα της εν λόγω εργασίας, που έλαβε το 1ο βραβείο εξαιρετικής εργασίας στην κατηγορία Mental Health από τον πρόεδρο του “International Organization of Physical Therapy in Mental Health (IOPTMH)” Daniel Catalan Matamoros στο πλαίσιο του World Physiotherapy Congress 2023, είναι η αν. καθηγήτρια Δάφνη Μπακαλίδου, η οποία είναι και Ιδρυματική Υπεύθυνη στήριξης ατόμων με αναπηρία του ΠΑΔΑ. Ειδικότερα, η ερευνητική εργασία με τίτλο “HOW EXERCISE CAN AFFECT DEMENTIA PERSONS?” έχει τους εξής συντελεστές: V. Papatsimpas, S. Vrouva, M. Papadopoulou, G. Papathanasiou, C. Bouzineki, D. Moutafi, E. Margioti, D. Bakalidou και αποτελεί ένα τμήμα της υπό εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής «Συγκριτική μελέτη διαφορετικών πρωτοκόλλων αερόβιας άσκησης και άσκησης αντίστασης στο πλαίσιο της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης στη γνωστική λειτουργία και λειτουργικότητα ασθενών με ήπια μορφή άνοιας στην κοινότητα».
Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας έλαβε χώρα στο Dubai στις αρχές Iουνίου και η διάκριση αυτή από τον οικείο Παγκόσμιο Οργανισμό αποτελεί την πρώτη βράβευση ελληνικής συμμετοχής για ερευνητική εργασία.
Η άνοια χαρακτηρίζεται από μείωση των γνωστικών και σωματικών λειτουργιών και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις υγείας και κοινωνικής φροντίδας του 21ου αιώνα. Τα τελευταία χρόνια οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων και η σωματική άσκηση (χαμηλού κόστους και χαμηλού κινδύνου) αποτελούν προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της άνοιας. Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να διερευνήσει την επίδραση της άσκησης στη γνωστική λειτουργία, στη διάθεση και τη λειτουργικότητα των ατόμων με ήπια άνοια (Νόσος Alzheimer). Η άσκηση σύμφωνα με τα πρώιμα αποτελέσματα της μελέτης φαίνεται να έχει θετικές επιδράσεις στις παραμέτρους που εξετάστηκαν. Η άσκηση είναι πολλά υποσχόμενη τόσο για την πρόληψη όσο και για τη βελτίωση της γνωστικής και σωματικής λειτουργίας των ασθενών με άνοια!