Με ιδιαίτερη συγκίνηση το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ειδικότερα το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, ανακήρυξε Επίτιμο Διδάκτορα τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης, Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη και της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττας Μ. Μακρή, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στον ιστορικό χώρο του Συλλόγου των Αθηναίων, στην Πλάκα.
Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΠΑΔΑ, με μεγάλη χαρά, ιδιαίτερη τιμή και βαθιά συγκίνηση, σημειώνοντας ότι το ύψιστο αυτό ακαδημαϊκό αξίωμα προσφέρεται σ΄έναν ζωντανό θρύλο της πνευματικότητας , της χριστιανικής ορθοδοξίας, που εργάζεται άοκνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Απαρχή της αναγόρευσης αποτέλεσε η πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη προς το ΠΑΔΑ με σκοπό τη συντήρηση της εμβληματικής και ιδιαίτερα σπάνιας ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας της Παμμακαρίστου, ανέφερε ο κ. Καλδής, διευκρινίζοντας ότι με γνώμονα τις δυνάμεις και δυνατότητες του Πανεπιστημίου, θα συνεχισθεί η συνεργασία και σε άλλα πεδία. Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Αθηναίων , που έχει πλέον ενταχθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος ως Επίτιμος Διδάκτορας, κ.Ελευθέριο Σκιαδά, για το σημαντικό έργο που επιτελεί μέσα από τον ιστορικό Σύλλογο που η δράση του ξεκίνησε πριν από 130 χρόνια, στην προβολή της πόλης των Αθηναίων, της πόλης της φιλοσοφίας, της τέχνης, της δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι μέλλον που δεν βασίζεται στο παρελθόν, δεν μπορεί να υπάρξει.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων, Ε. Σκιαδάς στην ομιλία του σημείωσε ότι πρόκειται για μια λαμπρή και ξεχωριστή ημέρα για το Σύλλογο Αθηναίων, υπογραμμίζοντας ότι: «Η πνευματική Σας υπόσταση τροφοδοτεί τη μακρά παράδοση που επιθυμεί διαχρονικώς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη να είναι όρος επιβιώσεως του Έθνους μας.»
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠΑΔΑ, καθηγητής Γεώργιος Φακορέλλης, στην προσφώνησή του ανέφερε ότι ο απονεμόμενος τίτλος αποτελεί αναγνώριση της εξαιρετικής προσφοράς στον πολιτισμό, την τέχνη και τη διατήρηση και διαιώνιση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, της πνευματικής κληρονομιάς του Βυζαντίου και κατ’ επέκταση του οικουμενικού Ελληνισμού.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, καθηγητής Σταμάτιος Χ. Μπογιατζής σημείωσε ότι θεμελιώδης στόχος του Τμήματος είναι η προστασία της υλικής πολιτισμικής κληρονομιάς, διευκρινίζοντας ότι «παρότι συντηρούμε την ύλη …πρέπει να έχει ήδη συναντηθεί και συνδιαλλαγεί η ύλη με το πνεύμα. Στο Τμήμα μας η διεπιστημονικότητα, χωρίς να αποτελεί αυτοσκοπό, αποτελεί αναγκαιότητα και κατά συνέπεια αποτελεί μοχλό των μεθοδολογικών εργαλείων μας. Μέσω αυτής συναντάται η ύλη και οι διάφορες προσεγγίσεις της με το ανθρωπιστικό πνεύμα!» Ο κ. Μπογιατζής εξήρε τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη στη διατήρηση τόσο της πνευματικής όσο και της υλικής κληρονομιάς, καθώς και την ανάληψη δράσεων εκ μέρους του κατά των καταστροφικών αποτελεσμάτων και επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου παρουσίασε εκτενώς η καθηγήτρια του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Στεφανία Χλουβεράκη, η οποία σημείωσε ότι η εν λόγω αναγόρευση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναφέροντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης εργάζεται ακούραστα σε χαμηλούς τόνους για τη διατήρηση και προστασία των ακίνητων και κινητών μνημείων της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου.
Η κ. Χλουβεράκη υπογράμμισε ότι η ανακήρυξη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος του Οικουμενικού Πατριάρχη έγκειται στη συμβολή του στη συντήρηση, προστασία, ανάδειξη και διαιώνιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βυζαντίου και της Μεταβυζαντινής περιόδου και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, της ‘ζώσας’ πνευματικής κληρονομιάς του Ελληνισμού και ιδιαίτερα στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της παρούσας και των μελλοντικών γενεών, εντός και εκτός των συνόρων της ελληνικής επικράτειας.
Διαβάσετε εδώ την ομιλία της καθηγήτριας κ. Στεφανίας Χλουβεράκη.
Στην αντιφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σημείωσε ότι αποδέχεται με ευγνωμοσύνη και χαρά την απονομή του εν λόγω τίτλου, έχοντας επίγνωση ότι τα πάντα είναι άνωθεν δωρεά, χάρις και χάρισμα. Χαρακτήρισε αξιοθαύμαστη τη συντήρηση της ιστορικής εικόνας από την ομάδα των καθηγητών του ΠΑΔΑ με επικεφαλής την κ. Χλουβεράκη, η οποία πραγματοποιήθηκε χάρη στην οικονομική συνδρομή χορηγών, με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη.
Αναφερόμενος στην τιμητική προσκύνηση των εικόνων και στην κεντρική θέση αυτών στη συνείδηση των ορθοδόξων και στη λειτουργική ζωή της εκκλησίας υπογράμμισε ότι δεν είναι απλώς μια ευσεβής παράδοση της χριστιανικής ανατολής, αναλύοντας το θεολογικό θεμέλιο της προσκύνησης των εικόνων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Ἡ Ὀρθόδοξος παράδοσις ἀποτελεῖ κιβωτόν ζωτικῶν ἀληθειῶν διά τόν ἄνθρωπον καί τόν κόσμον. Ἡ παράδοσις αὐτή, τήν ὁποίαν οἱ ἐν Φαναρίῳ φυλάσσομεν ὡς κόρην ὀφθαλμοῦ εἰς ὅλας τάς ἐκφάνσεις της, μᾶς διδάσκει ὅτι εἶναι ἀδύνατον νά ὁμιλῶμεν περί προόδου, ὅταν φαλκιδεύεται τό ἀνθρώπινον πρόσωπον καί καταστρέφεται ὁ οἶκος του, τό φυσικόν περιβάλλον. Ὅτι ὁ πολιτισμός τῆς ἀλληλεγγύης δέν ἐγκαθιδρύεται διά τῆς ἀνόδου τοῦ βιοτικοῦ ἐπιπέδου καί διά μέσου τῆς διαδικτυακῆς ἐπικοινωνίας. Ὅτι ἡ μέριμνα διά τήν προστασίαν τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου καί ἡ οἰκοφιλική συμπεριφορά ἀπορρέουν ἀπό τό κέντρον τοῦ χριστιανικοῦ Εὐαγγελίου καί τῆς ἐκκλησιαστικῆς ζωῆς. Ὅτι τό διακονικόν ἦθος εἶναι διάστασις τῆς λατρευτικῆς, ἀσκητικῆς καί εὐχαριστιακῆς χριστιανικῆς ἐμπειρίας. Ἐν τῇ ἐννοίᾳ ταύτῃ, ἀποτελεῖ οἰκτράν πλάνην νά ταυτίζεται τό χριστιανικόν ἦθος μέ κλειστότητα καί ἀδιαφορίαν διά τόν κόσμον καί τόν πολιτισμόν. Ἡ πεῖρα τῶν αἰώνων μαρτυρεῖ περί τῆς ἀληθείας ὅτι ἡ ὑποτίμησις τῶν πνευματικῶν ἀξιῶν καί ἡ ἀδιαφορία διά τήν διάστασιν τοῦ Ὑπερβατικοῦ ἔχει ἀρνητικάς συνεπείας καί διά τήν ἀνάπτυξιν τοῦ πολιτισμοῦ εὐρύτερον καί ὅτι ἡ ζωή τῆς Ἐκκλησίας ἐλειτούργησεν ὡς ἀνεξάντλητος πηγή καλλιτεχνικῆς δημιουργίας.»
Διαβάσετε εδώ την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
(Φωτογραφίες Εφη Περιβολάρη}
Βίντεο του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εκδήλωση