Ο Καθηγητής του ΠΑ.Δ.Α. Δημήτρης Στράνης επελέγη σε θέση Διαιτητή του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας


O Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας είναι ΝΠΙΔ, το οποίο ιδρύθηκε το 1990 με το Ν.1876/199 και άρχισε να λειτουργεί κατά το έτος 1992.
Σκοπός του είναι η υποστήριξη των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών ή μεμονωμένους εργοδότες, με την παροχή υπηρεσιών Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Η υποστήριξη αυτή διαδραματίζεται σε δυο στάδια: πρώτα προηγείται η Μεσολάβηση και ακολουθεί -κατά περίπτωση- η Διαιτησία. Στο πρώτο υποβοηθούνται οι διαπραγματεύσεις με την ενδυνάμωση των μερών, ώστε να συμφωνήσουν και στη συνέχεια -σε περίπτωση αποτυχίας αυτών των διαπραγματεύσεων- επακολουθεί το δεύτερο στάδιο, δηλαδή η διαιτησία που έχει ως περιεχόμενο την εκφορά αντικειμενικής και αμερόληπτης κρίσης, αφού απέτυχε το πρώτο στάδιο.
Οι υπηρεσίες παρέχονται από ειδικό Σώμα Μεσολαβητών και ειδικό Σώμα Διαιτητών, αφιλοκερδώς και μόνο μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων.
Ο Ο.ΜΕ.Δ. διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), τον Πρόεδρο που εκλέγεται ομόφωνα από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως παρατηρητή και χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Ο Καθηγητής του ΠΑ.Δ.Α. Δημήτρης Στράνης επελέγη στις πρόσφατες κρίσεις στις οποίες συνέπραξαν οι κοινωνικών εταίροι, σε θέση Διαιτητή, σε ένα ρόλο δηλαδή ιδιαίτερα τιμητικό και σημαντικό κοινωνικά, αφού ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι ένας κορυφαίος θεσμός που στηρίζει και εδραιώνει το δημοκρατικό θεσμό. Μάλιστα, μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, επανέρχεται δυναμικά τώρα, ως βασικός πυλώνας της κοινωνικής διαβούλευσης και του διαλόγου που διεξάγεται με την αποφασιστική συμβολή των μετεχόντων στην σχέση εργασίας, για τον προσδιορισμό των συνθηκών, των όρων και των αμοιβών της εργασίας

Προηγούμενο άρθροΔερματοαισθητική
Επόμενο άρθροΤο Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος και το περιβάλλον