Η μακροχρόνια και άριστη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και πιο συγκεκριμένα της Μονάδας Ιατρικής Εντομολογίας (ΜΙΕ) του Εργαστηρίου Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων (ΕΕΛΝΟ), του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ) και πιο συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Εντόμων και Παράσιτων Υγειονομικής Σημασίας, επισφραγίσθηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας. Σκοπός του Μνημονίου είναι η διεπιστημονική συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας στο αντικείμενο της εντομολογικής παρακολούθησης και επιτήρησης των αρθροπόδων υγειονομικής σημασίας και των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές και η από κοινού υποβολή και εκπόνηση εκπαιδευτικών δράσεων, ερευνητικών προγραμμάτων και έργων.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, επισημαίνει ότι και οι δύο φορείς ιδρύθηκαν το ίδιο έτος -1929, γεγονός που αποτυπώνει τη μακροχρόνια παράδοση που τους διακρίνει στην προαγωγή και προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Η Γενική Διευθύντρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Δρ Κυριακή Μαχαίρα, αναφερόμενη στη διαχρονική συνεργασία με την (πρώην) Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και νυν Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας επεσήμανε την από κοινού δραστηριοποίηση των δύο φορέων στη μελέτη των εντόμων υγειονομικής σημασίας ως φορείς ασθενειών για τον άνθρωπο και για τα ζώα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη των κουνουπιών. Εστίασε στον κομβικό ρόλο του ΜΦΙ και ιδιαίτερα στη συμβολή του στην εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης χωροκατακτητικών αρθροπόδων, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο με σκοπό τόσο την ορθή και έγκαιρη διαχείριση όσο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, καθώς έχει αρμοδιότητα στην παρακολούθηση, την επιτήρηση και την έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά, τη βιολογία και την παρακολούθηση των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών, τη διαχείριση των πληθυσμών τους επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, το πετυχημένο πρόγραμμα εξαπόλυσης στείρων αρσενικών κουνουπιών και της αποτελεσματικής στρατηγικής ενημέρωσης (door to door) των πολιτών, καθώς και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εφαρμοζόμενων μέτρων. Σχετικά με τα βιοκτόνα γεωργικά φάρμακα, τα εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά υγειονομικής σημασίας, η κ. Μαχαίρα υπογράμμισε τη διαχρονική αρμοδιότητα του ΜΦΙ στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς τους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ο υπεύθυνος υλοποίησης του Μνημονίου από πλευράς ΜΦΙ, Δρ Μιχαηλάκης Αντώνιος, Διευθυντής Ερευνών και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Εντόμων & Παρασίτων Υγειονομικής Σημασίας του ΜΦΙ, ανέδειξε την πρωτοπορία του έργου του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου στο πλαίσιο του One-Health και στην ανάπτυξη εργαλείων που απαιτούν την εφαρμογή τους οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.
Η Κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του ΠΑΔΑ, Καθηγήτρια Ελπίδα Πάβη, εστίασε στη ζωτική σημασία της χρησιμότητας της έρευνας όταν έχει κοινωνικό αντίκρυσμα, καθώς εξυπηρετεί τον ύψιστο σκοπό της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Η Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του ΠΑΔΑ, Καθηγήτρια Ναΐρ-Τώνια Βασιλάκου, έκανε λόγο για μια εξόχως σημαντική και πολλά υποσχόμενη συνεργασία που αφενός θα ενδυναμώσει τις ήδη υφιστάμενες αλλά παράλληλα θα ανοίξει δρόμους για νέες συνεργασίες στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας.
Τις μεγάλες προοπτικές στη συνεργασία των δύο φορέων επεσήμανε η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων (ΕΕΛΝΟ), του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του ΠΑ.Δ.Α, Καθηγήτρια Τζωρτζίνα Τζανακάκη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εφαρμοσμένης έρευνας για την πρόοδο της επιστήμης και την αποτελεσματική θέσπιση πολιτικών δημόσιας υγείας. Επίσης, εστίασε στην υποχρέωση της παροχής της χώρας μας επιστημονικών τεκμηρίων σε κάθε ερευνητικό τομέα στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα.
Η Επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Ιατρικής Εντομολογίας του ΕΕΛΝΟ, Aν. Καθηγήτρια Ελένη Πατσουλά μίλησε για τη μεγάλη εμπειρία και παράδοση από την εποχή της ΕΣΔΥ στην μελέτη των αρθροπόδων ιατρικού ενδιαφέροντος, στη συμβολή στην εκρίζωση ασθενειών που μεταδίδονται με κουνούπια (δάγκειος, ελονοσία) και στη μοναδικότητα της πολυεπιστημονικής προσέγγισης στα γνωστικά πεδία όπου εμπίπτουν τα νοσήματα που μεταδίδονται με αρθρόποδα – διαβιβαστές, που χαρακτηρίζει το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, προτάσσοντας ότι η κοινή συνεργασία θα λειτουργήσει ευεργετικά στην περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ερευνητικών έργων και δράσεων, ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις που εμφανίζονται λόγω και της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο της προσέγγισης της ενιαίας υγείας.
(Φωτογραφία: Ευτυχία Περιβολάρη)