Με γνώσεις αιχμής για τις σύγχρονες κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, οι απόφοιτοι του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης ΠΑΔΑ

https://youtu.be/sAk9Pr5MJgw?si=48oOisHGArcTPY-H
Το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θεραπεύει με άρτιο τρόπο τη σύγχρονη Αρχειονομική και Βιβλιοθηκονομική Επιστήμη καθώς και τις Επιστήμες της Πληροφόρησης, παρέχοντας ολιστική και ποιοτική εκπαίδευση στις φοιτήτριες και φοιτητές του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις και στον κρίσιμο ρόλο του γνωστικού αντικειμένου τους στο εγχώριο και διεθνές πολιτιστικό και κοινωνικό τοπίο.
Κατά την τηλεοπτική παρουσίαση του Τμήματος ΑΒΣΠ, ο Πρόεδρός του, Αν. Καθηγητής Δημήτριος Κουής, επισημαίνει ότι αποστολή του Τμήματος είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, με στόχο τη δημιουργία Αρχειονόμων, Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης με υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι το Τμήμα, μέσα από ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις που δημιουργεί η Κοινωνία της Πληροφορίας, καθώς αφενός συνταιριάζει με επιτυχία την παράδοση και την πρόοδο αφετέρου συνδυάζει αρμονικά τον ανθρωπιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα των Αρχείων και των Βιβλιοθηκών με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Τα ειδοποιά αυτά χαρακτηριστικά, προσθέτει ο κ. Κουής, εξηγούν τους λόγους που το Τμήμα ΑΒΣΠ, με την πλούσια παρακαταθήκη του λόγω της πολύχρονης ιστορικής του διαδρομής, είναι το δημοφιλέστερο στις προτιμήσεις των υποψήφιων φοιτητών και φοιτητριών στον τομέα του.
Ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος, Αν. Καθηγητής Αλέξανδρος Κουλούρης, εξηγεί πώς το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος ΑΒΣΠ πρεσβεύει την ενιαία διαχείριση των Πληροφοριών, βάσει της οποίας έχει συγκροτηθεί ένας κεντρικός κορμός μαθημάτων, ο οποίος λειτουργεί ως κοινή βάση και συνεκτικός ιστός των επιμέρους συνιστωσών, τα οποία πλαισιώνονται από μαθήματα Πολιτισμού και Τέχνης, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και φυσικά από μαθήματα Τεχνολογιών της Πληροφόρησης.
Σχετικά με τη σημασία που έχει για το Τμήμα ΑΒΣΠ η έμπρακτη εφαρμογή της θεωρητικής γνώσης, ο Νίκος Λαζαρίδης, Μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, περιγράφει τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και τον άρτιο εξοπλισμό που διαθέτουν οι διδακτικές αίθουσες και τα εργαστήριά του. Ως απτό παράδειγμα της έμφασης που αποδίδει το Τμήμα στην προώθηση της συμμετοχικότητας, ο κ. Λαζαρίδης παραθέτει και τη λειτουργία του Ανοιχτού Εργαστηρίου φοιτητριών και φοιτητών, η οποία βασίζεται στην εθελοντική τους δράση, συνιστώντας έναν χώρο συνεργασίας, αλληλεπίδρασης και συμπερίληψης.
Το διεπιστημονικό χαρακτήρα του Τμήματος αναδεικνύει ο Καθηγητής Σπύρος Ζερβός, εξηγώντας ότι ο προσεκτικός σχεδιασμός του Προγράμματος Σπουδών, επιτυγχάνει να παράγει ικανά στελέχη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, τα υψηλά ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων σε μια μεγάλη γκάμα επαγγελματικών χώρων σχετικών με τη διαχείριση της Πληροφορίας, αποτελούν απόδειξη της ποιοτικής εκπαίδευσης που το Τμήμα προσφέρει. Τις ποικίλες δεξιότητες που καλλιεργεί ο διεπιστημονικός προσανατολισμός του Προγράμματος Σπουδών, επιβεβαιώνουν η τεταρτοετής φοιτήτρια Μυρτώ Γιαρένη και ο συμφοιτητής της Νίκος Τριανταφύλλης.
Τη σχέση του Τμήματος με την αγορά εργασίας επισημαίνει ο Επ. Καθηγητής Γιάννης Στογιαννίδης, μιλώντας για τον θεσμό της Πρακτικής Άσκησης, που αν και μάθημα επιλογής, επιλέγει να υλοποιήσει η πλειοψηφία των φοιτητών και φοιτητριών. Ο κ. Στογιαννίδης παρουσιάζει το πλούσιο δίκτυο συνεργασιών του Τμήματος με Αρχεία, Βιβλιοθήκες και Μουσεία σε όλη τη χώρα, φανερώνοντας τον άρρηκτο δεσμό της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματος με την εργασιακή και κοινωνική πραγματικότητα. Αυτή την κατεύθυνση της εξωστρέφειας υποστηρίζει, σύμφωνα με την Επίκουρη Καθηγήτρια Άντζελα Αντωνίου, και το Πρόγραμμα Erasmus+, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες να υλοποιήσουν μέρος των σπουδών τους σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Όσον αφορά στην ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος, ο Επ. Καθηγητής Κωνσταντίνος Κυπριανός παρουσιάζει συνοπτικά το έργο του Ερευνητικού Εργαστηρίου Διαχείρισης της Πληροφορίας, το οποίο ειδικεύεται στη διαχείριση πληροφοριών και τεκμηρίων πολιτιστικού χαρακτήρα, ενώ φιλοξενεί παράλληλα κάθε είδους δράσεις με άξονα τη διαχείριση της πληροφορίας, όπως ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση, κοινωνική δικτύωση κ.ά.
Αυτόν τον συγκερασμό παράδοσης και χρήσης των νέων τεχνολογιών στον χώρο της διαχείρισης της πληροφορίας προάγει, όπως αναφέρει η Καθηγήτρια Δάφνη Κυριάκη-Μάνεση, και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος, με τίτλο «Διαχείριση πληροφοριών σε Βιβλιοθήκες, Αρχεία, Μουσεία». Το διετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα προσφέρει εξειδικευμένη θεωρητική και εφαρμοσμένη γνώση σχετικά με τη διαχείριση πληροφοριών, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο ψηφιακό περιβάλλον. Επιπλέον, για το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών και τη δυνατότητα εκπόνησης μεταδιδακτορικής έρευνας, μιλάει ο Καθηγητής Σαράντος Καπιδάκης, επεξηγώντας το νομοθετικό πλαίσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από έναν ενδιαφέροντα διάλογο με τον Πρόεδρο του Τμήματος, κ. Κουή, καταθέτουν την εμπειρία τους στο οικείο Τμήμα και τη σχέση των σπουδών με την αγορά εργασίας, η υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Στυλιανή Βαζαίου, όπως και οι απόφοιτες και εργαζόμενες στον τομέα τους, κυρίες Φάτμα Φαϊάντ, Αριστέα Μποτή και Ιφιγένεια Γεωργακοπούλου.
Παρουσιάζει η Γλυκερία Τερζή.

Προηγούμενο άρθροΤριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της παιδικής προστασίας
Επόμενο άρθροΣτο ΠΑΔΑ η 97η Συνάντηση της European Working Group on Multicriteria Decision Aiding