Στο Συνεδριακό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης του Αρχαίου Ελαιώνα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ελληνο-ρωσική διαδικτυακή, σε σύγχρονη μετάδοση και με ταυτόχρονη μετάφραση, επιστημονική καινοτομική εκδήλωση με θέμα “Διεθνής μεταφορά τεχνολογιών: νοηματική μεταμόρφωση χώρου” αναφορικά με τα ψηφιακές εξελίξεις, την ανάπτυξη της κοινωνίας και την διεθνή επιστημονική συνεργασία.
Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Υπουργείο Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο στην Αθήνα και το Νοτιοδυτικό Κρατικό Πανεπιστήμιο στο Κουρσκ της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την υποστήριξη του ΠΑΔΑ.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής, Πρύτανης του ΠΑΔΑ, ο Αλεξέι Ρέντκιν, Σύμβουλος – Επικεφαλής της Ομάδας Επιστήμης και Τεχνολογίας της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία, ο Αλεξάντρ Χομένκο, Διευθυντής του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου στην Αθήνα, ο Βίκτωρ Ανδριάνοβ, Αναπληρωτής Προϊστάμενος στο Υπουργείο Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο Ιβάν Σοκράτοβιτς Στυλίδη, Ογκολόγος, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ιατρικής Έρευνας Ν.Ν. Μπλόχινα.
Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν από Ελλάδα ο Καθηγητής Παναγιώτης Γιαννακόπουλος και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity)» του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του ΠΑΔΑ και από την Ρωσική Ομοσπονδία ο Ζουραβλιόβ Βλαντίμιρ, Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας του Νοτιοδυτικού Κρατικού Πανεπιστημίου.
Επίτιμος προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ελληνικής (ποντιακής) καταγωγής πιλότος-κοσμοναύτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, βραβευμένος ήρωας της Ρωσίας και τιμημένος με το ελληνικό μετάλλιο του Διοικητή του Τάγματος του Φοίνικα Φιόντορ Γιουρτσίχιν.
Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις αιχμής, τόσο από την ελληνική όσο και από τη ρωσική πλευρά, σε αντικείμενα όπως είναι το διάστημα, τα δίκτυα επικοινωνιών, η ιατρική, η ρομποτική, η ασφάλεια των πολιτών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής με τη συνεργασία ανθρώπων και μηχανών, οι έξυπνες μεταφορές, ο ψηφιακός πολιτισμός, η τεχνητή νοημοσύνη, οι εκπομπές ρύπων, η γεωργική παραγωγή και η μεταφορά τεχνολογίας, που αποτελούν πιθανή βάση για τη δημιουργία κοινών επιστημονικών έργων.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ακαδημαϊκοί από το ΠΑΔΑ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΠΑΔΑ και Νοτιοδυτικού Κρατικού Πανεπιστημίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.