Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ανακήρυξε σε Επίτιμη Καθηγήτρια την κ. Lieva Van Langenhove, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γάνδης του Βελγίου.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, καλωσορίζοντας την Καθηγήτρια Langenhove στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΠΑΔΑ, επεσήμανε ότι πρωτοπορεί στο επιστημονικό της πεδίο, αυτό της τεχνολογίας παραγωγής έξυπνων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, των δομών με βάση τις ίνες, διότι αναζητά διαρκώς την απλούστερη, πλέον αποδοτική λύση και συνάμα ποιοτικότερη λύση, ανοίγοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο νέους δρόμους στην επιστήμη και στην έρευνα. Η έρευνα της κ. Langenhove έχει επικεντρωθεί κυρίως σε έξυπνα υφασμάτινα εξαρτήματα που βασίζονται στην αγωγιμότητα για παρακολούθηση, ενεργοποίηση, επικοινωνία και παροχή ενέργειας. Οι λειτουργίες που έχουν μελετηθεί είναι η παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού και της αναπνοής, η θερμότητα, η ηλεκτροδιέγερση, η κεραία Bluetooth, η μπαταρία με βάση τις ίνες και το τρανζίστορ. Οι στοχευμένες εφαρμογές που μελετώνται από την κ. Langenhove σχετίζονται με την υγεία, την προστασία και τις τέχνες.
Την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γάνδης του Βελγίου, καλωσόρισε με θέρμη και ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Στεργίου χαρακτηρίζοντάς την αφενός μεγάλο πρωτοπόρο στο πεδίο έξυπνων υφασμάτων, που με την αφοσίωση και την έρευνά της προώθησε καταλυτικά την κατανόησή μας στα υλικά και τις διαδικασίες σ΄ αυτό το δυναμικό πεδίο, αφετέρου μεγάλο μέντορα για φοιτητές και συναδέλφους καθηγητές.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Γεώργιος Πρινιωτάκης στην εκτενή ομιλία του για το ερευνητικό, διδακτικό, διοικητικό, καθώς και κοινωνικό έργο της Καθηγήτριας Langenhove ανέδειξε το μεγάλο αποτύπωμά της στην πρωτοποριακή έρευνα για τα έξυπνα υφάσματα, στην κατάρριψη ορίων και περιορισμών στα υλικά, στις διαδικασίες και στις εφαρμογές, ώστε οι πρωτοποριακές της προσεγγίσεις να χαράξουν νέους δρόμους στη «φορέσιμη» τεχνολογία (wearable technology), στην εξέλιξη της υγείας και σε πολλές άλλες εφαρμογές. Ως Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης των Πανεπιστημίων της Κλωστοϋφαντουργίας (AUTEX: Association of Universities for Textiles), είχε καταλυτικό ρόλο στο συντονισμό και στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας. Αναδεικνύοντας την πολυσχιδή προσωπικότητά της, ο κ. Πρωνιωτάκης έκανε αναφορά, μεταξύ άλλων, στο έργο της για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην έρευνα και στη διδασκαλία, και κατέληξε υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η ακαδημαϊκή και ερευνητική της πορεία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η Καθηγήτρια Lieva Van Langenhove ευχαρίστησε εγκάρδια για την τιμητική αυτή διάκριση και σημείωσε ότι είναι μεγάλη της χαρά να αποτελεί μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας ενός Πανεπιστημίου που χαράσσει σταθερά και δυναμικά αξιοσημείωτη πορεία σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο. Μίλησε για την αξία της διεθνούς συνεργασίας και της διεπιστημονικότητας στην πρόοδο της έρευνας και της επιστήμης. Έκανε, επίσης, αναφορά στην επιτυχή εδώ και δεκαετίες συνεργασία της με τους καθηγητές του ΠΑΔΑ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τον σημερινό Πρόεδρο της AUTEX: Association of Universities for Textiles, Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ, Σάββα Βασιλειάδη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα Μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΠΑΔΑ, Καθηγήτριες Ευσταθία Παπαγεωργίου και Κλειώ Σγουροπούλου, ο Εκπρόσωπος των Μελών Ε.ΔΙ.Π, κ. Νεκτάριος Σταυρόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, Καθηγητής Μιχαήλ Παπουτσιδάκης.
(Φωτογραφίες: Ευτυχία Περιβολάρη)