Το βιβλίο «Η Γεωμετρία των Ελλήνων» του Χρήστου Κίτσου, που υπηρέτησε ως Καθηγητής στο Γενικό Τμήμα Μαθηματικών του τ. ΤΕΙ Αθήνας, παρουσιάστηκε στις 11 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Αρχαίου Ελαιώνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής υπό την αιγίδα των Πρυτανικών Αρχών.
Εναρκτήριο χαιρετισμό για το πόνημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη από τις απαρχές της γεωμετρίας και παρουσιάζει το μεγαλείο των Ελλήνων γεωμετρών, απηύθυνε ο πρύτανης, Καθηγητής Π. Καλδής.
Η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγήτρια Ε. Παπαγεωργίου στην ομιλία της, έκανε από πλευράς της προσωπική αναφορά στον κ. Χρήστο Κίτσο, τον οποίο όπως ανέφερε είχε την τύχη να γνωρίσει στα πρώτα της βήματα ως Επίκ. Καθηγήτρια του τέως ΤΕΙ Αθήνας, υπογραμμίζοντας την καταλυτική σημασία που είχε για την μετέπειτα πορεία της, το ήθος και ο χαρακτήρας του συγγραφέως που λειτούργησε ως πρότυπο για εκείνη.
Σχετικά με τη σημασία του βιβλίου, τονίστηκε ότι αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι δεν απευθύνεται σε ειδικούς, αλλά είναι ένα βιβλίο που πρέπει κανονικά να διαβάσουμε όλοι, καθώς η Γεωμετρία των Ελλήνων αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα για τους Έλληνες αλλά και διεθνώς, όπως η και η αρχαία τραγωδία και η αρχαία ελληνική γραμματεία. Ο Πλάτωνας που αποτελεί και έμβλημα του Πανεπιστημίου μας, τόνισε η Αντιπρύτανις, πίστευε ότι η γνώση της Γεωμετρίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενασχόληση με τη Φιλοσοφία καθώς και για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας!
Η Αντιπρύτανις Διοικητικών Υποθέσεων, Καθηγήτρια Γ. Πάντζιου, επεσήμανε ότι το βιβλίο εστιάζει στη διαχρονική σχέση της γεωμετρίας και της φιλοσοφίας, παρουσιάζοντας την αλληλεξάρτηση και τη διαδοχική εξέλιξή τους, καθώς και το ρόλο των μεγάλων γεωμετρών και φιλοσόφων σε αυτή την εξέλιξη. Αναδεικνύει το μεγαλείο του έργου των πατριαρχών της ελληνικής γεωμετρίας και τις προεκτάσεις του σε κλάδους της επιστήμης όπως στην αστρονομία, στη γεωγραφία και τη μηχανική, καθώς και τη σημασία του έργου των γεωμετρών των ελληνιστικών χρόνων στις επιστήμες.
Πρόκειται, τόνισε η κα Πάντζιου, για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο το οποίο έχει γραφτεί με αγάπη και σεβασμό στην επιστήμη και τους επιστήμονες από έναν άνθρωπο που αγαπά τη γεωμετρία, τη φιλοπατρία και τα μαθηματικά.
Εισήγηση για το έργο «Η Γεωμετρία των Ελλήνων» πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μαθηματικών του ΠΑ.Δ.Α Σταύρος Φατούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στα δύο ερωτήματα που απαντά στο βιβλίο του ο κ. Κίτσος. “Γιατί η Γεωμετρία” και “γιατί των Ελλήνων” . Ως προς τη γεωμετρία επισημάνθηκε ο ρόλος της ως απαρχή της ελληνικής φιλοσοφίας και ως θεμέλιο για την ανάπτυξη των μαθηματικών, της μηχανικής, της αρμονίας και της μουσικής σε ένα ταξίδι μιας χιλιετίας, από το γεννήτορα Θαλή ως την Υπατία. Για το δεύτερο ερώτημα η απάντηση είναι ότι ο χώρος δράσης δεν είναι άλλος από τον ελληνικό κόσμο όπως διαμορφώνεται στο ίδιο χρονικό διάστημα. Μία σημαντική πρωτοτυπία του βιβλίου κατά τον κ. Φατούρο είναι ότι ακολουθεί το αποτύπωμα της Γεωμετρίας όπως αυτό διασώθηκε από τους Άραβες το Μεσαίωνα και όπως κληροδοτήθηκε από τους τελευταίους στη Δύση, φτάνοντας ως τα νεότερα χρόνια και την Τουρκοκρατία. Ο κ. Φατούρος κατέληξε πως αν η Γεωμετρία είναι μια όμορφη κόρη το βιβλίο του κ. Κίτσου είναι η πλήρης και συναρπαστική βιογραφία της.
Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και τις παρεμβάσεις τους ο κ. Σπύρος Βλιάμος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας του Ε.Κ.Π.Α., Μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων και ο κ. Αλέξανδρος Καραγρηγορίου, Καθηγητής Πιθανοτήτων και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τ. Πρόεδρος Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου. Την εκδήλωση συντόνισε η Επίκουρη Καθηγήτρια του ΠΑ.Δ.Α. Τάνια Βασιλειάδου.