Στις «ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ» αυτή την εβδομάδα καταπιανόμαστε με το χώρο που καταλαμβάνει η αρχαία ελληνική φιλοσοφία στην επιστήμη της σύγχρονης ψυχολογίας.
Με καλεσμένο τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή κ. Δημήτριο Παπαθανασίου, ο οποίος ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα προσεγγίζουμε το «γνῶθι σαὐτόν» (αυτογνωσία) ως την πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της «ευδαιμονίας», δηλαδή της πνευματικής γαλήνης και αταραξίας του ανθρώπου, της μοναδικής διαρκώς καλής κατάστασης που μπορεί να βιώσει ανεξάρτητα από τα εξωτερικά γεγονότα.
Ως γνωστόν, η πραγματική γνώση προέρχεται από τη σύνθεση των επιστημών. Γι’ αυτό το λόγο η κουβέντα με τον καλεσμένο μας περιστρέφεται γύρω από διάφορα αντικείμενα για να προσεγγίσει επιστημονικά την «ευδαιμονία», γίνονται αναφορές στη βιολογία, τη θρησκεία και την αρχαιοελληνική αστρονομία.
Ο κος Παπαθανασίου επισημαίνει την επιρροή που έχουν ειδικά ο Σωκράτης, Επίκουρος και Επίκτητος στα Πανεπιστήμια της Γαλλίας και στο πόσοι σχετικοί σύλλογοι μελέτης τους υφίστανται εκεί.
Την ενδιαφέρουσα εκπομπή παρουσιάζει η Γλυκερία Τερζή.