Πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα «Η ενεργειακή μετάβαση στα τουριστικά νησιά της Μεσογείου: Η πρόκληση στην Ελλάδα», στο πλαίσιο του έργου GENERA, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με μεγάλη συμμετοχή από ειδικούς οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα και επιστημονικούς συνεργατές του έργου.
Το έργο GENERA, με επιστημονική υπεύθυνη, τη διευθύντρια του εργαστηρίου ΕΥΝΕΣ) και Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του ΠΑΔΑ, Νέλλη Λελίγκου, χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή πρόσκληση LIFE-2021-CET-LOCAL και επιδιώκει να ενισχύσει τις δημόσιες αρχές και κοινότητες των νησιών της Μεσογείου μέσω της υλοποίησης καινοτόμων εργαλείων, τα οποία αναδεικνύουν τα οφέλη χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτά τα εργαλεία παρέχουν τη δυνατότητα για τη δημιουργία και υλοποίηση αποτελεσματικών σχεδίων με στόχο την ενεργειακή μετάβαση σε πράσινες πηγές ενέργειας, προωθώντας ταυτόχρονα την ανταλλαγή ιδεών μέσα από ένα κοινοτικό δίκτυο στα εν λόγω νησιά.
Οι εισηγητές επικεντρώθηκαν στην πρόοδο του έργου GENERA αλλά και στις ενέργειες – πρωτοβουλίες σχετικές με την ενεργειακή μετάβαση που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά νησιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο GENERA προσφέρει εκπαιδευτικό περιεχόμενο και εργαλεία για το ευρύ κοινό, αυξάνοντας την ενημέρωση και την κατανόηση των πλεονεκτημάτων από την χρήση ΑΠΕ και τη σημασία τους για μια βιώσιμη μελλοντική ενεργειακή πολιτική. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενισχύοντας τις δράσεις σχετικές με την υποστήριξη της Ενεργειακής Μετάβασης και εκμεταλλευόμενο την εμπειρία των στελεχών του, συμμετέχει ενεργά στο έργο εμπλεκόμενο τόσο στη δημιουργία υλικού για τα Εκπαιδευτικά Μαθήματα, όσο και στη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας του έργου με έμφαση στην ανάπτυξη ενός παιχνιδιού που βασίζεται στην καινοτόμο τεχνολογία του blockchain με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη της πράσινης μετάβασης.
Μεταξύ των εισηγητών ήταν και η Καθηγήτρια Elisa Peñalvo, συντονίστρια του έργου από το Πολυτεχνείο της Βαλένθια, η οποία ανέλυσε το σχέδιο δράσης του έργου που αφορά τις δημοτικές αρχές και κοινότητες των νησιών της Μεσογείου.
Ο κ. Μιχάλης Φρατζάκης από το Δήμο της Κω παρουσίασε μια πρωτοβουλία για την εξοικονόμηση ενέργειας στον οδικό φωτισμό, προωθώντας τη χρήση τεχνολογίας LED για μειωμένες ενεργειακές δαπάνες και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Στη συνέχεια, ο κ. Κροκίδας Αριστοτέλης, χημικός μηχανικός και ειδικός στο LNG, μοιράστηκε λεπτομέρειες σχετικά με το καινοτόμο έργο για πλωτές μονάδες LNG-to-power, οι οποίες αναμένεται να παρέχουν καθαρότερη ενέργεια στα ελληνικά νησιά, όπως η Κως, η Χίος και η Λέσβος.
Τέλος, ο Δρ. Δημήτριος Κόγιας, Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΠΑΔΑ από κοινού με τον Δημήτριο Σταματάκη, μηχανικό του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής ΠΑΔΑ, παρουσίασαν τα εργαλεία του έργου GENERA για τις δημοτικές αρχές και το ευρύ κοινό, με ιδιαίτερη έμφαση σε ένα παιχνίδι καρτών που υποστηρίζεται από τεχνολογία blockchain και αποσκοπεί να ενημερώσει σχετικά με τη χρήση ΑΠΕ τους παίκτες, ευαισθητοποιώντας τους σε θέματα σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση.
Η υλοποίηση του έργου GENERA συνεχίζεται με στόχο τη δημιουργία ενός πιο πράσινου και καθαρού περιβάλλοντος, συνδυάζοντας την τεχνολογία, την καινοτομία και την κοινοτική συμμετοχή για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων στα νησιά της Μεσογείου.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του έργου πατώντας στο σύνδεσμο εδώ.