Για τη νοσηλευτική ηγεσία αρθρογραφεί ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας του ΠΑΔΑ

Την αξία της νοσηλευτικής ηγεσίας αναδεικνύει σε άρθρο του με αξιοσημείωτη επιδραστικότητα, ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητής Φυσιολογίας-Παθολογίας του Τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Θεόδωρος Ξάνθος.

Η ικανή νοσηλευτική ηγεσία συσχετίζεται με βελτιωμένα επίπεδα φροντίδας, εφαρμογή προτύπων φροντίδας υψηλού επιπέδου και σημαντική μείωση στη νοσηρότητα και θνησιμότητα, σημειώνει ο κ. Ξάνθος και επισημαίνει ότι: «Παρά όμως το γεγονός ότι η διεθνής βιβλιογραφία καταγράφει τόσο σημαντικά οφέλη από τον ηγετικό ρόλο των νοσηλευτών σε κάθε επίπεδο φροντίδας (από πρωτοβάθμια ως και τεταρτοβάθμια), στην Ελλάδα η φροντίδα παραμένει Ιατροκεντρική, με τον νοσηλευτή αλλά και με τον ίδιο τον ασθενή να διαδραματίζουν έναν εντελώς περιφερειακό ρόλο. Στην περίπτωση του ασθενή, ο θεράπων γιατρός απλά ανακοινώνει μια μόνο θεραπευτική επιλογή, χωρίς να εξηγεί άλλες δυνατότητες που μπορεί να επιλέξει ο ασθενής. Στην περίπτωση του νοσηλευτή, τα πράγματα είναι δυστυχώς ακόμα χειρότερα. Στις μέρες μας οι νοσηλευτές που στελεχώνουν τις μονάδες υγείας είναι υψηλών προσόντων (με μεταπτυχιακά και διδακτορικά) και συγκεκριμένων εξειδικεύσεων (διαθέτουν υψηλές ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις), αλλά παρά ταύτα δεν εμπλέκονται καν στη λήψη της απόφασης, και απλά βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ειλημμένη θεραπευτική επιλογή.»

Ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας του ΠΑΔΑ υπογραμμίζει την εν γένει σημασία της νοσηλευτικής ηγεσίας, που έχει να προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη ειδικά σε ένα επιβαρυμένο και υποστελεχωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, όπως το δικό μας. Για το λόγο αυτό, ο κ. Ξάνθος προτάσσει την ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία και να ενισχύσει τους νοσηλευτές υψηλών προσόντων και πιστοποιήσεων, να εντάξει θεσμικά την πραγματική νοσηλευτική ηγεσία (ακολουθώντας μοντέλα του εξωτερικού) και να καλλιεργήσει την κουλτούρα της διεπιστημονικότητας στη λήψη αποφάσεων τοποθετώντας τον ίδιο το ασθενή στο κέντρο λήψης των αποφάσεων και όχι ως απλό δέκτη των υπηρεσιών υγείας.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο που δημοσιεύτηκε στη μηνιαία εφημερίδα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος «Ο ΡΥΘΜΟΣ ΤΗΣ υγείας» στη σελίδα 20.

Προηγούμενο άρθροΜνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΔΑ και του Δήμου Αγίας Βαρβάρας
Επόμενο άρθροΤο ΠΑΔΑ εγκαινιάζει το διεθνές Διεπιστημονικό Ανθρωπιστικό Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων