Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SCIBIOEU σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συμμετέχει ως εταίρος στο εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ Άξονας KA2 «Συμπράξεις για συνεργασία στην Ανώτατη Εκπαίδευση» με τίτλο: “SCIence outreach: The example of BIObanks in EUrope (SCIBIOEU)”.

Συντονιστής του Προγράμματος είναι η Ακαδημία Αθηνών και συγκεκριμένα το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 7 φορείς ήτοι το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το “eurac research” η Academia Europea Di Bolzano, το Mediziniche Universitat Graz, το University of Turku, από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Αυστρία και Φινλανδία αντίστοιχα. Η πρόταση για συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Ακαδημία Αθηνών πραγματοποιήθηκε από τον δικηγόρο του ΠΑΔΑ Δρ. Φ. Σπυρόπουλο (PostDoc).

Οι φορείς κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου SCIBIOEU θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη καινοτόμου εκπαιδευτικής δραστηριότητας μέσω και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων σχετικά με τις βιοτράπεζες σε συγκεκριμένο κοινό-στόχο.

Για την υλοποίηση του ανωτέρου στόχου θα αξιοποιηθούν σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία καθώς και εργαλεία ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού σε θέματα βιοτραπεζών όπως είναι η ανάπτυξη ενός παιχνιδιού “Serious game on Biobanking” και θα εκδοθεί και σχετικό ψηφιακό εγχειρίδιο οδηγιών.

Στην υλοποίηση του έργου σύμφωνα και με τις απαιτήσεις του συμμετέχουν ο Καθηγητής Γεώργιος Πιερράκος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, ο Επίκουρος Καθηγητής Χρήστος Τρούσσας του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών της Σχολής Μηχανικών και ο Δρ. Φ. Σπυρόπουλος (PostDoc).

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής συγχαίρει τους συμμετέχοντες για την πρωτότυπη διεθνή διεπιστημονική τους συνεργασία και τις προοπτικές συνέχειας.

Η εναρκτήρια υβριδική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Biobanking & BioMolecular Resources-Research Infrastructure Austria, στο Graz της Αυστρίας στις 23 Ιανουαρίου 2023.

Στην εναρκτήρια συνάντηση, οι εταίροι από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Αυστρία και Φινλανδία παρουσίασαν τη δομή και το έργο εκάστου, συζήτησαν όλες τις δράσεις υλοποίησης καθώς και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία ΠΑΔΑ και Δήμου Σίφνου
Επόμενο άρθροΕνεργειακή αναβάθμιση στα κτίρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής