Η επέτειος της επανάστασης του 1821 εορτάστηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με μια ξεχωριστή τελετή. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, κατά την έναρξη της τελετής για την Εθνική μας Επέτειο, στο κατάμεστο από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΠΑΔΑ συνεδριακό κέντρο «Περικλής Ν. Λύτρας», μίλησε για την πρωτοπορία της ελληνικής επανάστασης ως το πρώτο πετυχημένο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στην Ευρώπη που εκείνη την περίοδο διέρχεται μετασχηματιστική φάση από τις πολυεθνικές αυτοκρατορίες προς τα αυτόνομα έθνη-κράτη και την αυτοδιάθεση των λαών. Ο κ. Καλδής, αναφερόμενος στην βαθιά επίδραση της γαλλικής επανάστασης που εμφορείται από τις ιδέες του διαφωτισμού, του φιλελευθερισμού και την αρχή των εθνοτήτων, στους Έλληνες κατά την προεπαναστατική περίοδο, εστίασε στο ζωτικό ρόλο του φιλελληνισμού για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης σε Ευρώπη και Αμερική υπέρ του αγώνα των Ελλήνων για απελευθέρωση.
Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ επισημαίνοντας ότι στις αρχές του 19ου αιώνα, χάρη στα κυρίαρχα ρεύματα της εποχής, ο δυτικός πολιτισμός έχει λάβει πλέον έναν ενθουσιώδη ελληνοκεντρικό χαρακτήρα, και η κοινή γνώμη είναι έτοιμη να υπηρετήσει το φιλελληνικό ρεύμα και να στηρίξει τον αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Ελλάδας, ανέδειξε το έργο που προσέφεραν οι Φιλέλληνες από Ευρώπη και Αμερική, οι οποίοι μέσα από κείμενα στον τύπο, έργα τέχνης, διοργάνωση εράνων για την οικονομική υποστήριξη του αγώνα, αλλά και την επιλογή τους να συνδράμουν τους επαναστατημένους Έλληνες στο ίδιο το πεδίο της μάχης, συνέβαλαν καίρια στην επιτυχία της Επανάστασης.
Κάνοντας αναφορά στην ημέρα του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα (19 Απριλίου 1824) που έχει οριστεί από την Ελληνική Πολιτεία ως «Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης», υπογράμμισε ότι «Τα μηνύματα της ποίησης και των αγώνων του αντισυμβατικού Λόρδου Βύρωνα, που έφυγε σε ηλικία μόλις 36 ετών στην πόλη των ΄΄ελεύθερων πολιορκημένων’’, εμπεριέχουν πανανθρώπινες αξίες και αφορούν στη διεκδίκηση μιας νέας, πιο δίκαιης, ειρηνικής και αλληλέγγυας διεθνούς πραγματικότητας. Παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα, αφού και σήμερα κυριαρχεί το δίκαιο των ισχυρών, οι ανισότητες διευρύνονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα συνθλίβονται με υποκρισία και κυνισμό από διεθνείς βαρβαρότητες».
Για τον κορυφαίο εκπρόσωπο του φιλελληνισμού μίλησε ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του ΠΑΔΑ, καθηγητής Θεόδωρος Ξάνθος, στον πανηγυρικό λόγο της τελετής με τίτλο «Ο Ρομαντικός Επαναστάτης: 200 χρόνια από το θάνατο του Μυλόρδου». Η ομιλία του Αντιπρύτανη κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων καθόλη τη διάρκειά της και σκιαγράφησε όλες τις πτυχές της πολυσχιδούς προσωπικότητας του ρομαντικού ποιητή και αντισυμβατικού Μπάιρον. Ο κ. Ξάνθος ανέπτυξε τη προσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα, εξέθεσε τις ρίζες του στο ρομαντικό κίνημα, εξηγώντας τη ποιητική του σχέση με τον Σολωμό, που ήταν εκπρόσωπος του επτανήσιου ρομαντικού κινήματος, και τέλος μίλησε για τους λόγους και το βαθμό εμπλοκής του Λόρδου Βύρωνα με την Ελληνική Επανάσταση. Ο Αντιπρύτανης θίγοντας τους λόγους εμπλοκής με την Επανάσταση του Μπάιρον, τόνισε ότι αυτή οφείλονταν τόσο στην έκθεση του στο Γαλλικό Διαφωτισμό και τη Γαλλική Επανάσταση, την αντισυμβατική ρομαντική ζωή του και την αγάπη του για την Ελληνική Φύση, που φιλοξενούσε το μεγαλειώδη Ελληνικό πολιτισμό.
“Οι Έλληνες θεωρούσαν τη συμμετοχή του Μπάιρον στο Κομιτάτο των Φιλελλήνων πολύτιμη, καθώς ο Μπάιρον ήταν ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους της εποχής και το όνομά του θα συνέβαλε στη διεθνοποίηση του αγώνα, πράγμα το οποίο θα προσέλκυε το ενδιαφέρον και τα χρήματα ξένων φιλελλήνων. Το 1823 με το πλοίο «Ηρακλής» ο Μπάιρον, έχοντας προμηθευτεί πολεμοφόδια επέστρεψε στην Ελλάδα για να αναλάβει δράση, νιώθοντας ότι θα συνέβαλε στο πλευρό των Ελλήνων αγωνιστών. Έφτασε στο Μεσολόγγι τον Ιανουάριο του 1824, όπου τον υποδέχθηκε ενθουσιασμένο πλήθος. Ως άνθρωπος της δράσης, ήθελε να σχεδιάσει μια στρατιωτική επιχείρηση. Μαζί με το Στάνχοπ, κατέστρωσαν ένα σχέδιο για την κατάληψη της Ναυπάκτου. Λόγω προβλήματων, η επίθεση ματαιώθηκε. Η υγεία του στάθηκε εμπόδιο στη συνέχιση του εγχειρήματός του. Μετά από την επιδείνωση της υγείας του, ο Μπάιρον κατέρρευσε στις 19 Απριλίου 1824 σε ηλικία 36 χρονών, πιθανά από ελονοσία.” O Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του ΠΑΔΑ ολοκλήρωσε την ομιλία του με τους στίχους που αφιέρωσε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός στον Λόρδο Βύρωνα στο άκουσμα του θανάτου του. Λευτεριά, γιὰ λίγο πάψε/νὰ χτυπᾶς μὲ τὸ σπαθί./Τώρα σίμωσε καὶ κλάψε/εἰς τοῦ Μπάιρον τὸ κορμί………Ἀναθράφηκε ὁ γενναῖος/στῶν ἁρμάτων τὴν κλαγγή./Τοῦτον ἔμπνευσε, ὄντας νέος,/μία θεὰ μελῳδική
Στη συνέχεια η μικτή 30μελής τετράφωνη χορωδία του ΠΑΔΑ (πιάνο Ανθή Κυρίτση) υπό τη Διεύθυνση του Στέργιου Μπαλαμώτη και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Αλέξανδρου Σιουπούλη συγκίνησε βαθύτατα, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, τραγουδώντας τα εξής: Τσάμικος, Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος, Να τανε το 21 Σταύρος Κουγιουμτζής, Σώτια Τσώτου, Θουριος Επετειακό του Ρήγα Φεραίου, Πυρρίχιος Γιώργου Χατζηνάσιου, Νίκου Γκάτσο, Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια και φυσικά τον Εθνικό μας Ύμνο.