Εμβληματικό Διεθνές Συνέδριο για την Κοινωνική Εργασία στην εποχή των «ρευστών βεβαιοτήτων» από το ΠΑΔΑ και τον ΣΚΛΕ

Το μεγαλύτερο Συνέδριο που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στο επιστημονικό πεδίο της Κοινωνικής Εργασίας, συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ). Πάνω από 1.000 σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Συνεδριακό Κέντρο του Αρχαίου Ελαιώνα του ΠΑΔΑ κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του, 65 ομιλίες και 38 στρογγυλές τράπεζες και θεματικά εργαστήρια από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Ειδικότερα, συμμετείχαν διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες και ερευνητές από ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ισπανία, Βέλγιο, και Ολλανδία, καθηγητές και ερευνητές από όλα τα ελληνικά Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας, κοινωνικοί λειτουργοί πρώτης γραμμής, ειδικοί σε θέματα παιδικής προστασίας, ψυχικής υγείας και κοινωνικής πολιτικής.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Βασίλης Ιωακειμίδης και απηύθυναν χαιρετισμό η Βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Βιβή Δάγκα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, η Πρόεδρος του ΣΚΛΕ, κ. Τριανταφυλλιά Αθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Πρόδρομος Πύρρος,     ο Κοσμήτορας της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Γεώργιος Πιερράκος και η Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγήτρια Σεβαστή Χατζηφωτίου. Στο Συνέδριο παραβρέθηκε, επίσης, και συνεισέφερε σε στρογγυλή τράπεζα ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, κ. Ηρακλής Μοσκώφ.

Το Συνέδριο αποτέλεσε ορόσημο για το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας αλλά και για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, καθώς ενίσχυσε την εξωστρέφεια και τη διεθνή παρουσία του και είχε ως σκοπό τη διερεύνηση των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνική εργασία σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον και τη σύνδεση της πρακτικής εμπειρίας με την επιστημονική έρευνα. Σε μια εποχή αλλεπάλληλων προκλήσεων, κρίσεων και μεταβάσεων, η κοινωνική εργασία, ως δυναμικό επιστημονικό πεδίο και στο πλαίσιο του συστήματος αξιών της, καλείται να επαναπροσδιορίσει τις προσεγγίσεις της και να επαν-οραματιστεί το ρόλο των κοινωνικών λειτουργών στο πλαίσιο των «ρευστών βεβαιοτήτων» και των νέων δεδομένων της κοινωνικής πραγματικότητας. Η κλιματική κρίση, οι μετακινήσεις πληθυσμών, οι αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, η αποστέρηση, οι μεταρρυθμίσεις στα συστήματα παιδικής προστασίας και ψυχικής υγείας, καθώς και νέα κοινωνικά φαινόμενα, όπως η ενδοοικογενειακή βία και η βία ανηλίκων, αποτελούν αντανακλάσεις συνολικών μεταβάσεων που συχνά υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα. Οι μεταβάσεις αυτές απαιτούν τη δημιουργία χώρων κριτικού αναστοχασμού, αξιοποίησης των εμπειριών από την «πρώτη γραμμή» στο πεδίο, ερευνητικών συνεργειών και της ανάδειξης κατάλληλων και αποτελεσματικών μεθόδων και παρεμβάσεων.

Επιγραμματικά, τα κύρια σημεία του Συνεδρίου έχουν ως εξής:

  • Ανάγκη επαναπροσδιορισμού της κοινωνικής εργασίας:Σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, η ενδοοικογενειακή βία και οι αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, απαιτούν καινοτόμες μεθόδους και παρεμβάσεις.
  • Σύνδεση εμπειρίας με έρευνα: Τονίστηκε η σημασία της σύνδεσης επαγγελματικής εμπειρίας και επιστημονικής τεκμηρίωσης.
  • Ενδυνάμωση του ρόλου των κοινωνικών λειτουργών: Υπογραμμίστηκε η ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης και διεθνούς συνεργασίας.
  • Προώθηση κοινωνικών δικαιωμάτων: Επικράτησε έμφαση στις αρχές της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
  • Εξελίξεις σε τεχνητή νοημοσύνη: Αναδείχθηκαν οι δυνατότητες και οι προκλήσεις από τη χρήση νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

Το Συνέδριο επικεντρώθηκε με επιτυχία στους τρόπους με τους οποίους το επάγγελμα της κοινωνικής εργασίας μπορεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, συνδέοντας την πλούσια εμπειρία των κοινωνικών λειτουργών της πρώτης γραμμής με τα πορίσματα της επιστημονικής τεκμηρίωσης και την εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερη χρονική περίοδο, καθώς το επόμενο έτος 2025 σηματοδοτεί 80 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης Σχολής Κοινωνικής Εργασίας στην Αθήνα και την ιστορική πορεία των πρώτων σχολών κοινωνικής εργασίας που ακολούθησαν, με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑΔΑ σήμερα, να πρωτοστατεί στις εξελίξεις του επιστημονικού πεδίου, προωθώντας ευρύτερες συνέργειες με απώτερο σκοπό τις θετικές μεταβολές στο κοινωνικό πεδίο για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία για όλους.

Προηγούμενο άρθροIEEE Open Day: Ευκαιρίες και Προοπτικές για τους Φοιτητές της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ