Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για την 51η Επέτειο του Πολυτεχνείου στο ΠΑΔΑ

Από αριστερά: Τα μέλη της Χορωδίας του ΠΑΔΑ με τον Ομιλητή της Εκδήλωσης και Μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑΔΑ, Παναγιώτη Δούρο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητή Παναγιώτη Ε. Καλδή

Με κυρίαρχο μήνυμα «Ναι στη Δημοκρατία – Όχι στο φασισμό» και το επίκαιρο αίτημα για περιφρούρηση και διασφάλιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στη σημερινή ομιχλώδη και γεμάτη κρίσεις και προκλήσεις εποχή, πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση Τιμής για την 51η Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, στην εναρκτήριο χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι: «Σήμερα αποδίδουμε ξεχωριστό φόρο τιμής και δείχνουμε ευγνωμοσύνη σε όσους συνειδητά, με ηθική ανωτερότητα, με πενιχρά μέσα, διακινδυνεύοντας και απαιτώντας δημοκρατία για τότε, αλλά και για τις επόμενες γενιές, συμμετείχαν στο μαζικό κίνημα αντίθεσης του ελληνικού λαού απέναντι στους πραξικοπηματίες και στη στρατιωτική δικτατορία, με σύνθημα εξέγερσης: Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Σύνθημα, που με παραλλαγές, χάνεται στα βάθη της ιστορίας των κοινωνικών εξεγέρσεων, το οποίο παραμένει διαχρονικά επίκαιρο και συμβολίζει την αέναη επιδίωξη άμβλυνσης των ανισοτήτων και την ενδυνάμωση της πολιτικής συμμετοχής και των κοινωνικών ελευθεριών».

Στην Ομιλία του με τίτλο «Πολυτεχνείο 1973-2024: Συνεχής Αγώνας για Δημοκρατία», ο Διδάκτορας Πολιτιστικής Διαχείρισης και μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΠΑΔΑ, Παναγιώτης Δούρος, έχοντας κατά νου να μεταδώσει επιτυχώς τη δίψα των τότε νέων για παιδεία, ελευθερία και δημοκρατία στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του σήμερα, παρουσίασε τις επώδυνες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής που οδήγησαν τους νέους εκείνης της εποχής να βρουν τη δύναμη και να ορθώσουν το ανάστημά τους στο στρατιωτικό καθεστώς, εκφράζοντας την ενδόμυχη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία. Στη συνέχεια, ο κ. Δούρος αποδόμησε τα κυρίαρχα μυθεύματα του προπαγανδιστικού μηχανισμού εκείνης της εποχής, τα οποία στην πορεία του χρόνου καλλιεργήθηκαν «ευφάνταστα» περαιτέρω από τους νοσταλγούς της μαύρης αυτής εποχής και προβάλλονται δυστυχώς μέχρι και σήμερα.

Εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αιγάλεω, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, Γιάννης Κουτούλιας, κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία για τα γεγονότα εκείνης της εποχής και ζήτησε από όλους να μη λησμονηθούν οι αξίες και τα ιδανικά για τα οποία παθιάστηκαν και πολέμησαν οι τότε φοιτητές και φοιτήτριες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Πέτρος Καλαντώνης, τα Μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΠΑΔΑ, Καθηγήτριες Ευσταθία Παπαγεωργίου και Κλειώ Σγουροπούλου, η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του ΠΑΔΑ, Καθηγήτρια Βασιλική Κεφαλά, η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΠΑΔΑ, Καθηγήτρια Μάρθα Κελέση-Σταυροπούλου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Ιωάννης Βογιατζής, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Γεώργιος Πρινιωτάκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Απόστολος Παπαποστόλου, και οι Εκπρόσωποι των Μελών Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π του ΠΑΔΑ, κ. Νεκτάριος Σταυρόπουλος και κ. Βασιλική Κώτση αντίστοιχα.

Το μουσικό αφιέρωμα της εκδήλωσης που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης, επιμελήθηκε ο Μαέστρος της Χορωδίας του ΠΑΔΑ, Αλέξανδρος Σιουπούλης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους καλλιτέχνες της τάξης Σύγχρονου Τραγουδιού του Ωδείου Αθηνών, κ. Πέγκυ Θεοδωροπούλου και κ. Θωμά Σαλταγιάννη καθώς και τους φοιτητές της Χορωδίας του ΠΑΔΑ κ. Δημήτρη Φαρμάκη (τραγούδι) και κ. Στέφανο Κρητικό (κιθάρα) για τις ερμηνείες τους.
(Φωτογραφίες: Νίκος Αποστολόπουλος)

Προηγούμενο άρθροBeijing University of Posts and Telecommunications και ΠΑΔΑ: Κοινή βούληση για ανάπτυξη στενής συνεργασίας
Επόμενο άρθροΔυναμική συμμετοχή του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών στο 1ο Συνέδριο της Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας Ελλάδας