Δύο χρόνια δράσης συμπλήρωσε το PLATTO του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Το Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ και Επιστημονικά Υπεύθυνη Ωρίμανσης Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας PLATTO του ΠΑΔΑ, καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, υποδέχονται τον υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για την Έρευνα και την Καινοτομία, Μάξιμο Σενετάκη

Ο απολογισμός της δράσης, του έργου και των επιτευγμάτων του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας PLATTO του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που συμπλήρωσε 2 χρόνια λειτουργίας, παρουσιάσθηκε σε ημερίδα στις 22/11 παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Μάξιμου Σενετάκη. Την εκδήλωση τίμησαν διακεκριμένοι ομιλητές, εκπρόσωποι εξεχόντων φορέων του Oικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας της Χώρας, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ερευνητές, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, παρουσιάζοντας τις επιτυχίες και τις νέες προοπτικές στον τομέα της μεταφοράς τεχνολογίας και της καινοτομίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, η διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και η προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

               Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, αναφέρθηκε στην πετυχημένη πορεία του PLATTO. Eπεσήμανε την ευρεία κάλυψη των γνωστικών αντικειμένων από τα ακαδημαϊκά τμήματα του ΠΑΔΑ, υπογραμμίζοντας τη στενή διασύνδεσή τους με την τεχνολογία και την καινοτομία, που συνιστούν βασικούς στρατηγικούς στόχους του Ιδρύματος. Διευκρίνισε ότι η προαγωγή τους εντάσσεται στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει διαμορφώσει ο ΟΗΕ και της κοινωνικής ευημερίας, καθώς αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη πρακτικών εφαρμογών, υπηρεσιών και προϊόντων που θα είναι προς όφελος της κοινωνίας. Η αλληλεπίδραση τεχνολογίας και επιστήμης θεραπεύεται συνεχώς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το ΠΑΔΑ, υπογράμμισε ο κ. Καλδής, γεγονός που αποτυπώνεται στη καλή κατάταξη που έχει το Ίδρυμα στα Times Higher Education Impact Rankings 2023, η οποία και βαίνει προς βελτίωση μέσα από τις διαρκείς προσπάθειες της ακαδημαϊκής κοινότητας σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο. Επίσης, το ΠΑΔΑ, ανέφερε ο κ. Καλδής, εκτός του ότι αποτελεί ένα πράσινο πανεπιστήμιο, έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού.

              Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Μάξιμος Σενετάκης, κατά το χαιρετισμό του, ανέφερε ότι τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας, αποτελούν κεντρική κυβερνητική επιλογή και σημαντική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που έχει στόχο την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, υπογραμμίζοντας ότι συνιστούν κινητήρια δύναμη στην έρευνα και την καινοτομία καθώς και έναν πολύ σημαντικό θεσμό για την αύξηση των ευρεσιτεχνιών. Για αυτούς τους λόγους αποφασίσθηκε η επαναχρηματοδότησή τους και η ένταξή τους ως δομών σε κάθε ερευνητικό ή πανεπιστημιακό ίδρυμα, επισημαίνοντας ότι ο τελικός σκοπός δεν είναι η διαρκής επιδότησή τους από την πολιτεία, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι δεν παράγουν έργο. Δήλωσε, επίσης, ότι αναμένει με χαρά να διαπιστώσει τα θετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας PLATTO του ΠΑΔΑ. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, πρόσθεσε ότι αν και παρατηρείται υστέρηση στο πεδίο των ευρεσιτεχνιών με βάση τους ευρωπαϊκούς δείκτες, υπάρχει διαρκής βελτίωση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης των ιδεών των ερευνητών και των φοιτητών καθώς την αναγκαιότητα να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ιδιωτών.

Το Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ και Επιστημονικά Υπεύθυνη Ωρίμανσης Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας PLATTO του ΠΑΔΑ, καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου απονέμει αναμνηστικό δώρο στον υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για την Έρευνα και την Καινοτομία, Μάξιμο Σενετάκη

            Το Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ και Επιστημονικά Υπεύθυνη Ωρίμανσης Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας PLATTO  του ΠΑΔΑ, καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου στην ομιλία της ανέδειξε την αξία της ανθεκτικότητας ως εμβληματικής έννοιας στην ενίσχυση της οικονομίας και της κοινωνίας, που προϋποθέτουν γρήγορη προσαρμογή στις εξελίξεις και της κρίσεις που διερχόμαστε. Στο πλαίσιο αυτό η καινοτομία και τα άμεσα πρακτικά αποτελέσματα της μεταφοράς τεχνολογίας διαδραματίζουν κομβικό ρόλο υπογράμμισε η κ. Σγουροπούλου. «Η δυναμική ανάπτυξη και η συνεχής ενίσχυση του οικοσυστήματος μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας είναι κρίσιμη για το μέλλον του πανεπιστημίου μας και της κοινωνίας ευρύτερα, καθώς αποτελούν τον καταλύτη για βιώσιμη πρόοδο και ανάπτυξη σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς και απαιτεί νέες ιδέες και λύσεις. Πιστεύουμε στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Πιστεύουμε στα συνεργατικά σχήματα και στη διαδραστικότητα του οικοσυστήματος» τόνισε η Επιστημονικά Υπεύθυνη του PLATTO»

            O Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης ΠΑΔΑ, καθηγητής Πέτρος Καλαντώνης στο χαιρετισμό του υπογράμμισε την ετοιμότητα και διαθεσιμότητα του ΕΛΚΕ να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για την εύρεση χρηματοδότησης και υποβολής πρότασης για τις ερευνητικές τους προσπάθειες. Σημειώνεται ότι το PLATTO ανήκει οργανωτικά στο Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης της ΜΟΔΥ του ΕΛΚΕ του ΠΑΔΑ.

            Το Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑ.Δ.Α., καθηγήτρια Αθηνά Αλεξοπούλου σημείωσε ότι το ΠΑΔΑ ως ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο στο οποίο δεν μπορεί παρά η καινοτομία να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξής του, έχει να επιδείξει σημαντικά παραδείγματα στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας, διευκρινίζοντας ότι η καινοτομία, δηλαδή η διαδικασία της παραγωγής νέας γνώσης με τη χρήση επιστημονικών και τεχνικών μεθόδων, αφορά όλους τους κλάδους της οικονομικής μας δραστηριότητας και υπάρχει αρκετός χώρος για νέες ιδέες και λύσεις σε όλα τα πεδία της επιστήμης και του πολιτισμού.

                   Το Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑ.Δ.Α., καθηγήτρια Ευσταθία Παπαγεωργίου ανέφερε στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει συμπεριλάβει στους στρατηγικούς στόχους του στον άξονα της ερευνητικής του πολιτικής και την αξιοποίηση υψηλής προστιθέμενης αξίας παραγόμενων ερευνητικών αποτελεσμάτων. Η αξιοποίηση αυτή αποτελεί μία από τις στρατηγικές προτεραιότητές μας για τα επόμενα χρόνια δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συμβάλλουμε αποτελεσματικά τόσο στην οικονομική όσο και την τεχνολογική ανάπτυξη της περιφέρειάς μας αλλά και συνολικά της χώρας σημείωσε η κ. Παπαγεωργίου και στη συνέχεια ανέλυσε τη σημασία της μεταφοράς τεχνολογίας στην προώθηση της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης.

            Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν οι Δημήτριος Βέργαδος, Πρόεδρος ΓΣ Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), Ευάγγελος Μπεκιάρης, Αντιπρόεδρος Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), τ. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) και Νίκος Καραμπέκιος, Υπεύθυνος Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (EKT).

            Όλοι οι συμμετέχοντες συνεχάρησαν την κ. Σγουροπούλου και τους συνεργάτες της για τις άοκνες και εντατικές προσπάθειές τους για την άρτια οργάνωση του Γραφείου και τα επιτυχημένα αποτελέσματά τους και ευχήθηκαν τη συνέχιση των προσπαθειών για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα.

            Κατά τη διάρκεια της ημερίδας απονεμήθηκαν εθνικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας  στον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΠΑΔΑ, κ. Γεώργιο Νικολαϊδη για «Ελληνική Συσκευή για Καθαρισμό Αέρα», αποτέλεσμα συνεργασίας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΠΑΔΑ, του Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου του Ινστιτούτου Παστέρ και της spin-off εταιρείας “UVITRONICS”  του ΠΑΔΑ που κατασκευάζει τη συγκεκριμένη συσκευή, και στην κ. Βασιλική Μπέλεση, Καθηγήτρια του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας ΠΑΔΑ, για την «Ανάπτυξη αγώγιμου εκτυπωτικού μελανιού υδατικής βάσης με πιγμέντο παραγόμενο με αντίδραση “ενός σταδίου”» Συνδικαιούχοι της εφεύρεσης αυτής είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο υπαγόμενος σε αυτό Καθηγητής Γεωργακίλας Βασίλειος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και η ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έχει ισχύ μέχρι τις 08-07-2042.

            Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με το εξαιρετικά ενδιαφέρον πάνελ «Από το Εργαστήριο στην Αγορά: Εμπειρίες των Ερευνητών του ΠΑΔΑ» στο οποίο ερευνητές και ειδικοί συζήτησαν για τις υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας που αξιοποίησαν μέσω του PLATTO, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν, τις συνέργειες που ανέπτυξαν καθώς και για τις αναδυόμενες προοπτικές στο δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας που διαμορφώνεται εντός του Πανεπιστημίου, αλλά και ευρύτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες και ομιλητές συμμετείχαν ενεργά, συνεισφέροντας στην ιδιαίτερη επιτυχία της Ημερίδας, γεγονός για το οποίο δέχθηκαν τις θερμές ευχαριστίες του Πρύτανη του ΠΑΔΑ και της επιστημονικά υπεύθυνης του PLATTO ΠΑΔΑ, καθηγήτριας κ. Σγουροπούλου.

Η ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά (δείτε εδώ) παρέχοντας την ευκαιρία σε ένα ευρύτερο κοινό να την παρακολουθήσει, ενισχύοντας έτσι τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του ΠΑΔΑ εν όψει της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Επόμενο άρθροΤο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συμμετείχε στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα 2023