Διεθνής εβδομάδα Erasmus+

Εκπρόσωποι των Πρεσβειών με την ομάδα του Γραφείου Erasmus+

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Εβδομάδα Erasmus+/ICM του ΠΑΔΑ με θεμα: “Innovative Management in Higher Education, Applied Practices in Covid-19 Pandemic and Remaining Challenges” με αφορμή τον εορτασμό των 35 χρόνων του προγράμματος Erasmus+ αλλά και την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την διετή παύση των δια ζώσης δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας.

Στην εναρκτήρια τελετή της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, στο Συνεδριακό κέντρο της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών, τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπρύτανις του Πα.Δ.Α.  Κλειώ Σγουροπούλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Υπεύθυνος Διοίκησης του ΙΚΥ Λεωνίδας Παπαστεργίου, ο Υπεύθυνος διαχείρισης των προγραμμάτων ΚΑ171 (Διεθνής Κινητικότητα) Φιλιππος Κουμπούνης  και εκπρόσωποι πρεσβειών στην Ελλάδα απευθύνοντας χαιρετισμό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο βήμα

Ο Ιδρυματικός Συντονιστής του προγράμματος Erasmus+  Σάββας Βασιλειάδης, ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του φοιτητή  Παναγιώτης Γιαννακόπουλος καθώς και οι Πρέσβεις της Μολδαβίας του Αζερμπαιτζάν και της Ουγκάντα, τοποθετήθηκαν στη θεματική ενότητα με σχετικές παρουσιάσεις.

Ακαδημαϊκό προσωπικό του ΠΑΔΑ, συντονιστές τμημάτων, εισερχόμενοι μετακινούμενοι από δεκαπέντε χώρες εταίρους του ΠΑΔΑ (μέσω του προγράμματος της Διεθνούς κινητικότητας) και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, έλαβαν μέρος στη θερμή εναρκτήρια τελετή.

Υποδοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από την Αντιπρύτανη κ. Κλειώ Σγουροπούλου.

Στη Διεθνή εβδομάδα συμμετείχαν εξέχοντα Ακαδημαϊκά μέλη του ΠΑΔΑ που εστίασαν στη θεματική ενότητα της εβδομάδας και ανέπτυξαν τις λειτουργίες που υιοθετήθηκαν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν κατά την απότομη διακοπή και ψηφιακή εξάρτηση προς συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας μέσα στην πανδημία, καθώς και την επιστροφή στη φυσιολογική λειτουργία αναλύοντας τις δυσκολίες επανένταξης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την  ομιλία του καθηγητή κ. Ιωάννη Ψαρομίλιγκου, υπεύθυνο Συντονιστικής Επιτροπής Γραφείου Διδασκαλίας και Μάθησης του ΠΑΔΑ, που παρουσίασε τη μετάβαση από την δια ζώσης διδασκαλία στην ψηφιακή πραγματικότητα, αναλύοντας τις καλές πρακτικές που υιοθετήθηκαν και την άμεση ανταπόκριση προς επίλυση τους.  Σημαντικές τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν ως προς την επικοινωνία των νέων ξενόγλωσσων προγραμμάτων που βρίσκονται υπό επεξεργασία και τις νέες μελλοντικές δράσεις.

Δια ζώσης συμμετοχές με παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν από τις χώρες:
Αίγυπτος, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Γεωργία, Ιορδανία, Καμερούν, Λίβανος, Μαρόκο,  Μολδαβία, Μπενίν, Νότιος Αφρική, Ουγκάντα, Ταϊλάνδη, Τανζανία, Τυνησία.

Κατά τη δεύτερη ημέρα, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις online, μέσω live streaming από το CAPE TOWN UNIVERSITY της Νοτίου Αφρικής, το TBILISI STATE UNIVERSITY της Γεωργίας, το UTARA της Μαλαισίας και τους αντίστοιχους υπεύθυνους των συνεργασιών, με ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις, πυροδοτώντας το ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάλυση και συζήτηση.

Το Ακαδημαϊκό προσωπικό που συμμετείχε στη Διεθνή εβδομάδα, παρέδωσε μαθήματα σε συνεργασία με τους συντονιστές των σχολών του Πα.Δ.Α., εκφράζοντας τις θετικότερες εντυπώσεις από την εκπαιδευτική δραστηριότητα και τη συμμετοχή των φοιτητών του ΠΑΔΑ.

Καταλήγοντας στα συμπεράσματα της θεματικής ενότητας σημειώθηκε ότι η πανδημία, παρά τις σημαντικές δυσκολίες και τις πληγές που άφησε κυρίως στους φοιτητές, δίδαξε τον ψηφιακό αλφαβητισμό, την ποιοτική λειτουργικότητα που χτίστηκε μέσα από την ομαδικότητα, την κοινή δράση ως πυλώνα επιτυχίας και επίτευξης στόχων, την προσαρμοστικότητα σε συνδυασμό με τη στρατηγική σκέψη, την προσαρμοστικότητα, την ευελιξία και τη συνεχή ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων. Τα συμπεράσματα κατά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων με τη σύμφωνη γνώμη όλων, είναι οτι η φυσική παρουσία, η φυσική τριβή, η ανταλλαγή απόψεων και η προσωπική επαφή, εξακολουθούν να αποτελούν αναντικατάστατο αγαθό και μέσο επικοινωνίας και δικτύωσης.

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με αποχαιρετιστήριο δείπνο και τις θερμότερες ευχές για συνέχιση των συνεργασιών, ανάπτυξη περαιτέρω δράσεων και δημιουργία νέων, προς ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης του Ιδρύματος μας.  Η διοργάνωση, ο συντονισμός και η υποστήριξη της Διεθνούς Εβδομάδας πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο Erasmus του ΠΑΔΑ με συντονίστρια την υπεύθυνη μετακινήσεων της Διεθνούς Κινητικότητας κ. Φανή Παπουτσή.

Προηγούμενο άρθροΔιεθνές Μasterclass για την εφαρμογή καινοτόμων και δημιουργικών μεθόδων διδασκαλίας σε θέματα ισότητας & συμπερίληψης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Επόμενο άρθροΣε υψηλό επίπεδο υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας του ΠΑΔΑ με το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης TCM