Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική δράση «Rapid Assessment Module», διάρκειας μίας εβδομάδας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων (European Center for Disease Control and Prevention, ECDC), σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η εν λόγω εκπαίδευση εντάσσεται στις 8 υποχρεωτικώς δια ζώσης εκπαιδεύσεις (modules) του εκπαιδευτικού προγράμματος EPIET/EUPHEM Training program διάρκειας 2 ετών, το οποίο οργανώνεται από το ECDC.
Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η εκπαίδευση των λειτουργών Δημόσιας Υγείας στην Επιδημιολογία πεδίου (European Programme for Intervention Epidemiology Training) μέσω της παροχής εκπαίδευσης αιχμής στην Eπιδημιολογία Πεδίου (EPIET) και στη Mικροβιολογία της Δημόσιας Υγείας (European Public Health Microbiology (EUPHEM)), επιτρέποντας στους υποτρόφους του (fellows) να εφαρμόζουν επιδημιολογικές ή μικροβιολογικές και επιδημιολογικές μεθόδους αντίστοιχα, σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων Δημόσιας Υγείας στην Ευρώπη, με τελικό στόχο τη συμβολή στην ενίσχυση της πρόληψης, της ετοιμότητας, της επιτήρησης και του ελέγχου των μεταδοτικών νοσημάτων και άλλων διασυνοριακών απειλών για την υγεία ή ζητημάτων που αφορούν τη Δημόσια Υγεία στα Κράτη- Μέλη της ΕΕ/του ΕΟΧ. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλει στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου δικτύου επαγγελματιών Δημόσιας Υγείας μέσω της χρήσης σύγχρονων, κοινών προτύπων και μεθόδων, ορθών πρακτικών και κοινών στόχων Δημόσιας Υγείας, στη μεταφορά γνώσεων και στην ανάπτυξη ικανοτήτων εντός και μεταξύ των κρατών μελών, καθώς επίσης να διευκολύνει την καινοτόμο διεπιστημονική και πολυτομεακή συνεργασία και επικοινωνία για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, προσαρμόζοντας παράλληλα τις δράσεις στις αναδυόμενες ανάγκες όσον αφορά την πρόληψη, την ετοιμότητα, την επιτήρηση και τον έλεγχο των μεταδοτικών νοσημάτων.
Το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του ΠΑΔΑ συμμετέχει ενεργά στο εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ECDC από 2012. Η Υπεύθυνη (supervisor) του προγράμματος EUPHEM στη χώρα μας από το 2012, Καθηγήτρια Τζωρτζίνα Τζανακάκη καλωσόρισε τους φοιτητές, συντονιστές και διδάσκοντες συναδέλφους, υπογραμμίζοντας τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερα δε, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα την περίοδο της COVID-19 πανδημίας. Ακολούθως, η Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγήτρια κα Ναϊρ-Τώνια Βασιλάκου καλωσόρισε τους φοιτητές και τους συντονιστές του προγράμματος τονίζοντας τη σημασία του προγράμματος για τους εκπαιδευόμενους, τη Δημόσια Υγεία, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας που επί σειρά ετών αναλαμβάνει την οργάνωσή του. Για την ιστορία της Σχολής Δημόσιας Υγείας μίλησε στους παρευρισκόμενους η Κοσμήτορας, Καθηγήτρια, Ελπίδα Πάβη.
Τέλος, εκ μέρους του ECDC o κύριος συντονιστής της εκπαιδευτικής δράσης (module) κ. Κώστας Ντάνης, επιδημιολόγος, ευχαρίστησε με τη σειρά του το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας για την άριστη έως τώρα συνεργασία και τη διοργάνωση, επί σειρά ετών του εν λόγω module στην π. ΕΣΔΥ, νυν Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής.