Ένα μουσικό ταξίδι στο μοναδικό έργο του συνθέτη και στιχουργού μικρασιατικής καταγωγής, Σταύρου Κουγιουμτζή, προσέφερε η Χορωδία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» και οκταμελής λαϊκή ορχήστρα στο κοινό που είχε την ευκαιρία να υποδεχθεί το καλοκαίρι μέσα από γλυκιές νότες στον ξεχωριστό χώρο της Μονής Δαφνίου. Οι μελωδίες και οι στίχοι του σπουδαίου αυτού δημιουργού που συνδύαζε τη λογιότητα και τη λαϊκότητα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, μεταφέρθηκαν με εκπληκτική αρτιότητα από τα παραπάνω μουσικά σύνολα και συγκίνησαν βαθύτατα τους πάνω από 500 παρευρισκόμενους.
Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση στη Μονή Δαφνίου την οποία ένθερμα υποστήριξε ο Πρύτανης ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, ανήκει στην κ. Χριστίνα Μερκούρη, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που είναι αρμόδια για την προστασία, λειτουργία και ανάδειξη της ιστορικής Μονής που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Ντηνιακός, ευχαρίστησε τον Πρύτανη ΠΑΔΑ, Παναγιώτη Ε. Καλδή για τη συνεργασία και τη συμπόρευση σε θέματα πολιτισμού του Πανεπιστημίου με το Δήμο. Ευχαριστίες προς τον Πρύτανη εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω, κ. Ιωάννης Κουτούλιας για την αρωγή του στο έργο του Συλλόγου. Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ ανέφερε ότι εκδηλώσεις-αφιερώματα σε σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, τυγχάνουν της υποστήριξης του Πανεπιστημίου καθώς η αποστολή του, εκτός από εκπαιδευτική και ερευνητική, είναι και πολιτιστική. Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή εμπεδώνουν τη διασύνδεση του ΠΑΔΑ με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους, προάγοντας ταυτόχρονα τον πολιτισμό, υπογράμμισε ο κ. Καλδής, εκφράζοντας, επίσης, τη χαρά του για τις Τιμητικές Διακρίσεις που απονεμήθηκαν στην κ. Χριστίνα Μερκούρη, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας και Απασχόλησης του Δήμου Χαϊδαρίου, Μάνο Πετούση ως αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής τους στην υλοποίηση, ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών δράσεων του Πανεπιστημίου.
Από το μεγάλο έργο του δημιουργού, ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε τις εξής μεγάλες επιτυχίες, «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Ένας κόμπος η χαρά μου», «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι», «Να ’τανε το 21», «Φαρμακωμένος ο καιρός», «Όλα καλά», «Τώρα που θα φύγεις», «Θα ’ταν 12 του Μάρτη» «Στα χρόνια της υπομονής». Ο Σταύρος Κουγιουμτζής έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2005. Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά το 2001 ήταν το «Έβρεχε ο κόσμος» με 11 τραγούδια που έγραψε για την κόρη του, Μαρία Κουγιουμτζή. Το αφιέρωμα διοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο Δήμος Χαϊδαρίου και ο Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω.
Μπορείτε εδώ να παρακολουθήσετε την εκδήλωση.
(Φωτογραφίες: Ευτυχία Περιβολάρη)