Το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας (ΤΠΔΥ, πρώην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διαθέτει πολυετή εμπειρία στα θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης και διερεύνησης επιδημιών, τόσο σε επίπεδο μεταπτυχιακής εκπαίδευσης όσο και σε επίπεδο εφαρμοσμένης έρευνας. Το ΤΠΔΥ διατηρεί στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, το Υπουργείο Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Ερευνητική ομάδα του ΤΠΔΥ, αποτελούμενη από τον Τάκη Παναγιωτόπουλο (παιδίατρο-επιδημιολόγο, ομότιμο καθηγητή ΕΣΔΥ) και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ (νοσηλευτή-επιδημιολόγο, PhD), σε εβδομαδιαία βάση αποτυπώνει γραφικά τις διαχρονικές τάσεις της θνησιμότητας από COVID-19 (με βάση επίσημα στοιχεία), δίνοντας έμφαση στις συγκρίσεις μεταξύ Ελλάδας και επιλεγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Τα αποτελέσματα αυτά τίθενται υπόψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό τη συμβολή στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων δημόσιας υγείας.
Έχει επιλεγεί η παρουσίαση των διαχρονικών τάσεων θνησιμότητας, γιατί η θνησιμότητα αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους δείκτες διακρατικών συγκρίσεων για την πορεία της πανδημίας από COVID-19 (μεγαλύτερη ακρίβεια των δεδομένων), ενώ για να είναι πιο έγκυρες οι συγκρίσεις γίνεται προσαρμογή για τον χρόνο έναρξης της επιδημίας σε κάθε χώρα. Σημειώνεται ότι η θνησιμότητα αντανακλά τη διασπορά του ιού (και τη συχνότητα της μετάδοσης/μόλυνσης) κατά μέσον όρο 3 εβδομάδες πριν την ημέρα στην οποία αναφέρεται η θνησιμότητα.
Στην Ελλάδα, δραστικά κοινωνικά μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού ελήφθησαν έγκαιρα, αρχικά στις 8–11 Μαρτίου (αναστολή λειτουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αναστολή συνεδρίων, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων κ.ά.) και κατόπιν στις 23 Μαρτίου (περιορισμός κυκλοφορίας πολιτών, αναστολή πτήσεων εξωτερικού κ.ά.). Η απόδοση των μέτρων αυτών, αντανακλάται ήδη στην πορεία της θνησιμότητας στην Ελλάδα.
Όπως φαίνεται και στα παρακάτω γραφήματα, το επίπεδο της θνησιμότητας από COVID-19 στη χώρα μας είναι προς το παρόν χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, και παρόμοιο με αυτό άλλων Βαλκανικών χωρών, λόγω της πιο καθυστερημένης εμφάνισης του επιδημικού κύματος και αξιοποίησης του παράγοντα αυτού για τη λήψη δραστικών μέτρων κοινωνικών αποστάσεων.
Αυτό δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να οδηγήσει σε εφησυχασμό και χαλάρωση των μέτρων με ατομικές πρωτοβουλίες. Η μερική άρση των μέτρων, όποτε αποφασιστεί, πρέπει να γίνει σταδιακά και συντεταγμένα.
Το σύνολο των γραφημάτων, καθώς και η επεξήγηση και ερμηνεία αυτών είναι διαθέσιμα στον παρακάτω σύνδεσμο του ΤΠΔΥ (https://php.uniwa.gr/covid-19/) για ευρεία χρήση.
Στοιχεία επικοινωνίας: Δημήτρης Παπαμιχαήλ, (dpapamichail@uniwa.gr), Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, ΠΑΔΑ