Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε διήμερο συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον Οργανισμό «Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών» με τίτλο: «Πρώιμη Παιδική Ηλικία – Παιδικοί Σταθμοί – Τοπική Αυτοδιοίκηση» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΔΑ και του Δήμου Αθηναίων. Οι δια ζώσης εργασίες του συνεδρίου μεταδόθηκαν και διαδικτυακά.
Κατά την έναρξη των εργασιών του, χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του ΠΑΔΑ, η Αντιπρύτανις Οικονομικών, Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου και ο Κοσμήτορας της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθηγητής Αθανάσιος Σπυριδάκος.
Η Πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, κ. Δήμητρα-Ινές Αγγελή-Λυκούδη υπογράμμισε ότι οι παιδαγωγοί ασκούν λειτούργημα με την καθημερινή προσφορά τους στο παιδί και την οικογένεια και έφτασε η στιγμή να αναβαθμιστεί το επίπεδο των Βρεφονηπιακών Σταθμών των Δήμων με την καταγραφή των αναγκών, τις προτάσεις για λύσεις σε χρόνια προβλήματα και την ανάδειξη καλών πρακτικών!
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, καθηγητής Κωνσταντίνος Πετρογιάννης και μέλος της Συντονιστικής – Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου επεσήμανε από την πλευρά του πως το συνέδριο αυτό πραγματεύεται «ένα διαχρονικά καίριο ζήτημα για γονείς, παιδαγωγούς, και πολιτικούς υπεύθυνους, τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης όσο -και κυρίως εκεί- τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτό δεν είναι άλλο παρά η λειτουργία των παιδικών σταθμών που φιλοξενούν παιδιά πού βρίσκονται στην ευαίσθητη αναπτυξιακή φάση της βρεφικής, νηπιακής και πρώιμης παιδικής ηλικίας.»
Αφορμή για τη διοργάνωση του συνεδρίου αποτέλεσαν οι εξελίξεις στο πεδίο της προσχολικής αγωγής που έχουν συντελεστεί κατά την τελευταία πενταετία όπως η καθολική καθιέρωση της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής εκπαίδευσης (από το 2018), τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της συρρίκνωσης κατά ένα έτος τους ηλικιακού εύρους των παιδιών που δέχονται οι παιδικοί σταθμοί (0-4 ετ. αντί 0-5 ετ.), γεγονός που συνδέεται με τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας των παιδικών σταθμών (2017) και τα προβλήματα από την εφαρμογή του, καθώς και την ανάγκη επικαιροποίησής του με βάση τα νέα εκπαιδευτικά και δημογραφικά δεδομένα, την ίδρυση τριών πανεπιστημιακών τμημάτων Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία και την εφαρμογή νέου νομοθετικού πλαισίου για την παιδική προστασία.
Παρουσιάστηκαν 21 εισηγήσεις και τοποθετήσεις συνέδρων τόσο από το οικείο Τμήμα όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το προσωπικό των παιδικών σταθμών στο πλαίσιο τριών θεματικών συνεδριών που εστίασαν σε ζητήματα ψυχικής υγείας, παιδαγωγικής πρακτικής και προγραμμάτων στο χώρο των παιδικών σταθμών, καθώς και σε ζητήματα υφιστάμενης νομοθεσίας, οργάνωσης και διοίκησής τους. Επιπλέον, ακολούθησαν θεματικές εστιασμένες στον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και το νέο νομοθετικό πλαίσιο παιδικής προστασίας και την εφαρμογή του στους παιδικούς σταθμούς.
Μεταξύ των συμπερασμάτων που αναδύθηκαν στο συνέδριο αυτό είναι η ανάγκη διαμόρφωσης και εισαγωγής ενός εθνικού παιδαγωγικού πλαισίου/προγράμματος για την πρώιμη παιδική ηλικία, καθώς και η ύπαρξη κύκλων επιμόρφωσης και διαρκούς κατάρτισης του προσωπικού των σταθμών, αφού αυτό είναι το κρίσιμο εκείνο μέτρο που θα τους επιτρέψει να παρακολουθούν τις σύγχρονες εξελίξεις στο πεδίο της προσχολικής αγωγής, αλλά και η εισαγωγή ενός πλαισίου δράσεων για τη διασφάλιση υποστηρικτικών συνθηκών εργασίας (συμβουλευτική υποστήριξη -mentoring).
Η Πολιτεία χρειάζεται να σταθεί περισσότερο αρωγός στους χώρους που τα μικρά παιδιά κάνουν τα πρώτα βήματα έξω από το οικογενειακό περιβάλλον. Η διημερίδα απευθυνόταν σε παιδαγωγούς πρώιμης παιδικής ηλικίας, νηπιαγωγούς, βοηθούς βρεφονηπιοκόμων, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, φοιτητές, γονείς, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικών και σε κάθε ενδιαφερόμενο για θέματα που εστιάζουν στην φροντίδα, αγωγή και εκπαίδευση των μικρών παιδιών.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βιντεοσκοπημένο υλικό από τις εργασίες του συνεδρίου στους ακόλουθους συνδέσμους από το κανάλι στο Youtube του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής:
(10/6/2023):https://www.youtube.com/watch?v=yHf-s7RF_2U (11/6/2023):https://www.youtube.com/watch?v=uEaymF1WEfo