Το εργαστήριο CONSERT στο τιμόνι του Athens OpenStack User Group

(Από αριστερά) Τα μέλη του Εργαστηρίου Δικτύων και Υπηρεσιών Υπολογιστών CONSERT του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ, Δρ. Μιχάλης Ξευγένης και ο Διευθυντής, καθηγητής Χαράλαμπος Πατρικάκης

Το εργαστήριο Δικτύων και Υπηρεσιών Υπολογιστών CONSERT του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, με Διευθυντή τον καθηγητή Χαράλαμπο Πατρικάκη, αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στο Athens OpenStack User Group, που προωθεί τη χρήση λογισμικού υλοποίησης νεφοϋπολογιστικών υποδομών ανοικτού κώδικα.

Συγκεκριμένα, από το εργαστήριο CONSERT ο Δρ. Μιχάλης Ξευγένης και ο Διευθυντής, καθηγητής Χαράλαμπος Πατρικάκης, ανέλαβαν αντίστοιχα τους ρόλους του organizer και co-organizer για το Athens OpenStack User Group. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα συμβάλει περισσότερο στην ανάπτυξη δράσεων οι οποίες θα συντελέσουν στη δημιουργία συνεργασιών και συνεργιών με σκοπό την παρακολούθηση των εξελίξεων στην τεχνολογία του νεφοϋπολογισμου, αλλά και την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και use cases τόσο στον χώρο του πανεπιστημίου όσο και στον χώρο της βιομηχανίας.

Μια από τις πλέον ανερχόμενες τεχνολογίες των τελευταίων δεκαετιών είναι το cloud computing (νεφοϋπολογιστική) που αποτελεί θεμέλιο λίθο της ανάπτυξης σημαντικών τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα δίκτυα νέας γενιάς αλλά και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται από την παγκόσμια βιομηχανία. Οι ερευνητές του εργαστηρίου CONSERT εδώ και αρκετά χρόνια ασχολούνται με την τεχνολογία αυτή και ειδικότερα με την χρήση λογισμικού υλοποίησης νεφοϋπολογιστικών υποδομών ανοικτού κώδικα όπως είναι το OpenStack (βασική υποδομή υποστήριξης της ερευνητικής δραστηριότητας του CERN – https://www.openstack.org/use-cases/science/).

Την τελευταία δεκαετία, και με εντατικούς ρυθμούς τα τελευταία 5 χρόνια, οι ερευνητές του Εργαστηρίου CONSERT, με υπεύθυνο για την τεχνολογία cloud τον Δρ. Μιχάλη Ξευγένη, εστίασαν στην έρευνα και χρήση cloud τεχνολογίας βασισμένης σε ανοικτό κώδικα (open-source), με αποκορύφωμα την υλοποίηση και χρήση υποδομών νέφους βασισμένης στο OpenStack (https://consert.eee.uniwa.gr/cloud_computing/ ) τόσο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, όσο και για την παροχή υπολογιστικής δύναμης σε απαιτητικά ερευνητικά έργα όπως το STORM (https://consert.eee.uniwa.gr/2019/10/17/storm_1/).

Παράλληλα, η Oμάδα του Cloud του εν λόγω Εργαστηρίου προσέγγισε την κοινότητα της τεχνολογίας OpenStack στην Ελλάδα με σκοπό να δικτυωθεί και να συμμετάσχει σε δράσεις όπως workshops και εποικοδομητικές συναντήσεις. Σημείο αναφοράς για την κοινότητα αυτή στην Ελλάδα αποτελεί το Athens OpenStack User Group το οποίο έχει ως στόχο τη διάδοση της cloud τεχνολογίας OpenStack και τη δικτύωση όλων των χρηστών (π.χ. προγραμματιστές, εταιρείες, ερευνητές) για την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για ανάπτυξη σημαντικών νεφοϋπολογιστικών λύσεων. Στo πλαίσιo αυτό, η ομάδα cloud του CONSERT συμμετείχε σε αρκετές ημερίδες και workshops και συνδιοργάνωσε συναντήσεις (Meetups) στον χώρο του πανεπιστημίου (2016, 2017 και 2018) έχοντας συνάψει Memorantum of Understanding (MoU) με την εταιρεία Stackmasters, η οποία μέσω του Chief Technology Officer (CTO) της, κ. Θανάση Παραθυρά, είχε αναλάβει τη διεύθυνση του Athens OpenStack User Group. Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα αυτή αριθμεί σήμερα πάνω από 1000 άτομα από τον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και τον χώρο της βιομηχανίας και λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του OpenInfra Foundation (https://openinfra.dev/ ).

Σε συνέχεια των ενεργειών αυτών, και με αφορμή την προσπάθεια η οποία γίνεται στο ΠΑΔA για την ενεργοποίηση υποδομών νεφοϋπολογισμού όπως to UniWA AI cloud, το Εργαστήριο CONSERT εντείνει τις προσπάθειές του, ώστε να καταρτίσει τους ερευνητές, τις ερευνήτριες καθώς και τους συνεργαζόμενους φοιτητές και τις συνεργαζόμενες φοιτήτριές του στις τεχνολογίες του νεφοϋπολογισμού. Μπορείτε να ενημερωθείτε για όλο το εύρος των δράσεων του Εργαστηρίου CONSERT στον παρακάτω σύνδεσμο: https://consert.eee.uniwa.gr/

Προηγούμενο άρθροΤο ΠΑΔΑ νέο μέλος του Forum Κυκλικών Πόλεων
Επόμενο άρθροΕκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΠΑΔΑ στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84»