Το πρώτο JBI Κέντρο Τεκμηριωμένης Πρακτικής στην Ελλάδα ιδρύεται στο ΠΑΔΑ

Από αριστερά εικονίζονται η κ. Μαρία Κίτσου, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π του Τμήματος Νοσηλευτικής ΠΑΔΑ, το Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ, Καθηγήτρια, Ευσταθία Παπαγεωργίου, η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής ΠΑΔΑ, Καθηγήτρια, Μάρθα Κελέση – Σταυροπούλου, ο Επ. Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ, Σεργεντάνης Θεόδωρος, η Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής ΠΑΔΑ, Ευρυδίκη Καμπά και ο Ιατρός κ. Στυλιανός – Σέργιος Χατζηιωάννου

Σταθμός για το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, αλλά και για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποτελεί η ίδρυση Κέντρου Τεκμηριωμένης Πρακτικής του Joanna Briggs Institute (JBI). Το ΠΑΔΑ καταγράφεται, συνεπώς, ως το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που ιδρύει επίσημα το εν λόγω Κέντρο και εντάσσεται στο διεθνές δίκτυο του JBI Global Collaboration.

Πρόκειται για μια εξέλιξη υψηλής σημασίας για την ελληνική επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς το ΠΑΔΑ καθίσταται το πρώτο και μοναδικό ίδρυμα στη χώρα που αναγνωρίζεται ως JBI Affiliated Group, ενισχύοντας τον ρόλο του στην προώθηση της τεκμηριωμένης φροντίδας υγείας και της επιστημονικής τεκμηρίωσης στην πράξη. Η τεκμηριωμένη πρακτική στη νοσηλευτική είναι μια προσέγγιση στην παροχή νοσηλευτικής φροντίδας που βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα και καλύτερες διαθέσιμες αποδείξεις. Συνδυάζει τα καλύτερα ερευνητικά δεδομένα από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες, την κλινική εμπειρία του νοσηλευτή (δεξιότητες, κρίση και επαγγελματική γνώση) και τις αξίες και τις προτιμήσεις του ασθενούς (οι ανάγκες, τα «θέλω» και οι προσδοκίες του κάθε ατόμου).

Το JBI (Joanna Briggs Institute) ιδρύθηκε από τον Καθηγητή Alan Pearson ως ερευνητικό ινστιτούτο το 1996, με έδρα το Royal Adelaide Hospital στη νότια Αυστραλία. Από το 2010, το JBI εντάχθηκε στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, το οποίο συγκαταλέγεται στα πλέον κορυφαία και ιστορικά Πανεπιστήμια της Αυστραλίας.

Από αριστερά εικονονίζονται το Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ, Καθηγήτρια, Ευσταθία Παπαγεωργίου, η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής ΠΑΔΑ, Καθηγήτρια, Μάρθα Κελέση – Σταυροπούλου, ο Επ. Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ, Σεργεντάνης Θεόδωρος, η Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής ΠΑΔΑ, Ευρυδίκη Καμπά, ο Ιατρός κ. Στυλιανός – Σέργιος Χατζηιωάννου και η κ. Μαρία Κίτσου, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π του Τμήματος Νοσηλευτικής ΠΑΔΑ

 «Η παροχή κατάλληλης πληροφόρησης σε εκείνους που καθορίζουν την πολιτική υγείας και παρέχουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι θεμελιώδης για τη βελτίωση της παροχής φροντίδας και των αποτελεσμάτων υγείας.» συνοψίζει το όραμα και την αποστολή του JBI. Από την ίδρυσή του, το εν λόγω ερευνητικό ινστιτούτο προσπαθεί να παρέχει τα καλύτερα διαθέσιμα τεκμήρια για να υποστηρίξει τη λήψη ορθών κλινικών αποφάσεων στο σημείο παροχής της φροντίδας. Το JBI έχει αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων σε παγκόσμιο επίπεδο, με σκοπό να υπάρξει ουσιαστικός αντίκτυπος στα αποτελέσματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου απαρτίζεται από τους:

Διευθυντές: Θεόδωρος Ν. Σεργεντάνης, MD, PhD

  • Ευρυδίκη Καμπά, BSc,  PhD

Αν. Διευθύντρια: Έφη Παπαγεωργίου, BSc, MSc, PhD

Core Staff:      Μάρθα Κελέση, BSc, MSc, PhD

  • Αμαλία Τσιάμη, BSc, MSc, PhD
  • Νικόλαος Γεωργιάδης, MD, MSc
  • Ανδρέας Κατσίμπρης, MD, MSc
  • Στυλιανός-Σέργιος Χατζηιωάννου, MD, MSc in Sexual & Reproductive Health & MSc in Fetal-Maternal Medicine, MBA, PhD(c)

 

Μέσω του νέου Κέντρου,το ΠΑΔΑ θα παρέχει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου σε ερευνητές και επαγγελματίες υγείας μέσω των πιστοποιημένων προγραμμάτων εκπαίδευσης του JBI, όπως το Comprehensive Systematic Review Training Program (CSRTP), ενισχύοντας τις ικανότητές τους στην εκπόνηση και αξιολόγηση συστηματικών ανασκοπήσεων και στη λήψη αποφάσεων βασισμένων σε τεκμήρια.

Επίσης, θα πρωτοστατήσει στην παραγωγή, αξιολόγηση και εφαρμογή επιστημονικών τεκμηρίων στην υγεία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές επιστήμες, θα συμμετέχει ενεργά σε διεθνή ερευνητικά δίκτυα και συνεργασίες του JBI και θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών φροντίδας και υγείας στη χώρα μας.

Η ίδρυση του πρώτου JBI Κέντρου στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την επιστημονική αριστεία και τη διεθνοποίηση, ενισχύοντας τον ηγετικό ρόλο του Ιδρύματος στην παραγωγή και διάδοση καινοτόμου γνώσης με κοινωνικό αντίκτυπο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στον παρακάτω ιστότοπο:
https://jbi.global/global-networks/collaboration/jbc_entity?collaborator_id=3627

Προηγούμενο άρθροΚαλοκαίρι Πολιτισμού από το ΠΑΔΑ