Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΠΑΔΑ: Με ουσιαστικό ρόλο στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας

Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διακρίνεται για την ιστορικότητα και την πολυετή παράδοση πλέον των 50 ετών στην παροχή εκπαίδευσης στην Κοινωνική Εργασία. Σήμερα, το πρόγραμμα σπουδών στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας είναι σύγχρονο και καινοτόμο, ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα εκπαίδευσης στην Κοινωνική Εργασία, είναι εναρμονισμένο με τον Ευρωπαϊκό χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και προσφέρει τη δυνατότητα μελέτης και εμβάθυνσης σε θέματα που απηχούν σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας (κοινωνικός αποκλεισμός, ανθρώπινα δικαιώματα, εκπαίδευση και κοινωνική πρόνοια, κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, κ.ά.).

Είναι το μοναδικό Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στην Αττική και το Τμήμα με την υψηλότερη βάση εισαγωγής μεταξύ των τμημάτων Κοινωνικών Επιστημών. Οι φοιτητές και φοιτήτριες που εισάγονται στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  μέσω του συστήματος επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Πανελλαδικές Εξετάσεις), έχουν πολύ υψηλό επίπεδο γνωστικής απόδοσης. Η γνωστική αυτή βάση έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή τους συμπεριφορά και στη συνέχιση της γνωστική τους επίδοσης κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, συνεπώς και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους ως επαγγελματίες.

Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας προσφέρει στους αποφοίτους του νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, άρα και το δικαίωμα πρόσβασης σε συγκεκριμένες, νομοθετικά ρυθμιζόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες προκειμένου να ασκήσουν τον επαγγελματικό τους ρόλο ως  Κοινωνικοί Λειτουργοί. Η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας είναι άμεση, σε διάφορους τομείς κοινωνικής πρόνοιας, διαθέτοντας με τον τρόπο αυτό ένα ευρύ πεδίο επαγγελματικών επιλογών. Οι απόφοιτοι, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Τμήματος, Βασίλης Ιωακειμίδης, ασκώντας τον επαγγελματικό τους ρόλο ως Κοινωνικοί Λειτουργοί, καλούνται να διαχειριστούν πραγματικές και ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας, υποστηρίζοντας άτομα ή ομάδες. Συνεισφέρουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που βρίσκονται σε αντιξοότητα, στην προαγωγή της δικαιοσύνης, της ισότητας, στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους, συντελώντας καθοριστικά με τις ενέργειες και τις δράσεις τους στην επίτευξη ατομικής και κοινωνικής ευημερίας και συνοχής.

Το ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό προσωπικό του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αποτελείται από νέους επιστήμονες, έμπειρα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού), που ενισχύσουν την ερευνητική δυναμική του Τμήματος και προσφέρουν ευρύτητα ως προς το θεωρητικό υπόβαθρο των σπουδών. Το Τμήμα προσφέρει, επίσης, δράσεις διασύνδεσης με πολλούς και διαφορετικούς κοινωνικούς φορείς και κοινωνικές υπηρεσίες, έχει πραγματοποιήσει και υλοποιεί διμερείς συμφωνίες επιστημονικής συνεργασίας (Erasmus+),  διατμηματικές, δι-ιδρυματικές συνεργασίες καθώς και διεθνείς ανταλλαγές με άλλα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η οργάνωση των σπουδών στο Τμήμα Κοινωνικής εργασίας προσφέρει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες επιπλέον της άριστης θεωρητικής κατάρτισης και εργασιακή εμπειρία μέσω της πρακτικής άσκησης. Η πρακτική άσκηση υποστηρίζεται από εξατομικευμένη υποστήριξη μέσω ομαδικής εποπτείας λίγων ατόμων σε όλη τη διάρκειά της. Συνεπώς, η φοίτηση στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας έχει διττό χαρακτήρα και στοχεύει αφενός στην απόκτηση γνώσεων και αφετέρου στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα φανούν χρήσιμες στους αποφοίτους του στην επαγγελματική τους απασχόληση.

Η Κοινωνική Εργασία είναι μια εφαρμοσμένη κοινωνική επιστήμη. Οι σπουδές στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας απευθύνονται σε εκείνους και εκείνες που θέλουν όχι μόνο να καταρτιστούν επιστημονικά αλλά ταυτόχρονα και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς και ικανές να παρέχουν υποστήριξη και να διευκολύνουν άτομα ή ομάδες τα οποία αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες και καταστάσεις στην κοινωνική τους ζωή. Οι κοινωνικοί λειτουργοί προσφέρουν, επίσης έναν θεσμικό και αναγκαίο ρόλο σε διάφορους  τομείς κοινωνικής πρόνοιας. Εν κατακλείδι, η προσφορά των κοινωνικών λειτουργών στη σύγχρονη κοινωνία της πολυπολιτισμικότητας, της αβεβαιότητας, της ρευστότητας και των αλλεπάλληλων αλλαγών στην καθημερινότητα της ζωής των ανθρώπων είναι ουσιαστική, καθοριστική και περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
Παρουσιάζει η Γλυκερία Τερζή.

Προηγούμενο άρθροΒιομηχανική Σχεδίαση και Παραγωγή: Δημιουργώντας Bιώσιμη Kαινοτομία
Επόμενο άρθροΕσωτερική Αρχιτεκτονική: Η τέχνη της δημιουργίας χώρων ζωής