Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και έχει επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού είναι ένα από τα κεντρικά μηνύματα του επετειακού Πανελλήνιου Συνέδριου Δημόσιας Υγείας που διοργανώθηκε από το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ και την Ελληνική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας με αξιοσημείωτη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση. Στις τριήμερες εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι και 170 ομιλητές. Η Δημόσια Υγεία καλείται να εξισορροπήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του πληθυσμού και στο Πανελλήνιο συνέδριο συζητήθηκε μεγάλο εύρος θεμάτων. Οι αλλαγές λόγω της κλιματικής αλλαγής επιτάσσουν ετοιμότητα, ευελιξία και επαρκή χρηματοδότηση για την κάλυψη των νέων αναδυόμενων αναγκών.
Την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου απηύθυνε η Ειρήνη Αγαπηδάκη Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας με θέμα «Επόμενα βήματα για τη Δημόσια Υγεία».
Κατά την Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας τονίζοντας ότι οι ρυθμοί εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής είναι τέτοιοι που η πρόβλεψη για τις επιπτώσεις της στη Δημόσια Υγεία είναι εξαιρετικά δύσκολη και για τον λόγο αυτό η συνδρομή των ειδικών που καταθέτουν τη γνώση τους σε αυτό το συνέδριο, είναι πολύτιμη. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Θεόδωρος Ξάνθος.
Το θέμα της δημόσιας υγείας ως οριζόντιας πολιτικής κυριάρχησε σε όλο το συνέδριο και συζητήθηκε σε ξεχωριστή στρογγυλή τράπεζα με τους Γιάννη Τούντα, Αναστασία Μπαρμπούνη, Αντιγόνη Λυμπεράκη και Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Μάρθα Καϊτανίδη.
Στις στρατηγικές πρόληψης κατά της παχυσαρκίας αναφέρθηκε η τράπεζα που συντόνισαν το Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ, Καθηγήτρια Λάγιου Αρετή και η Καθηγήτρια Νάσκα Ανδρονίκη όπου αναλύθηκαν οι στρατηγικές αντιμετώπισης της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας .
Επίκαιρα ζητήματα έθιξε η στρογγυλή τράπεζα της πρώτης μέρας «Φυσικές καταστροφές και κρίσεις υγείας: Ετοιμότητα, διαχείριση και ανάκαμψη», όπου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Καθ. Δημήτρης Κουρέτας, μίλησε για την εμπειρία και τα διδάγματα από τις φυσικές καταστροφές του 2023 στη Θεσσαλία .
Τα βήματα προς την αειφορία ήταν το ενδιαφέρον θέμα της στρογγυλής τράπεζας που συντόνισε η Καθ. Κωνσταντίνα Σκαναβή, Πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η συνεδρία με θέμα την πρόκληση της μικροβιακής αντοχής που συμμετείχαν διακριμένοι ομιλητές: ο Νικόλαος Σύψας Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α, μίλησε για την επιδημιολογία της μικροβιακής αντοχής, τις θλιβερές πρωτιές της Ελλάδας στην Ε.Ε., ως η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών αλλά με τα ανθεκτικότερα στελέχη.
Οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη δημόσια υγεία, προκλήσεις και λύσεις ήταν το θέμα μιας εξαιρετικά επίκαιρης στρογγυλής τράπεζας την οποία συντόνισε η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις, κ. Φαίη Μακαντάση. Ο κ. Ανδρέας Α. Παπανδρέου, Καθηγητής ΕΚΠΑ, μίλησε για το κοινωνικό κόστος του άνθρακα (Κ.Κ.Α.), χαρακτηρίζοντάς το ως «τον πιο σημαντικό αριθμό που κανένας δεν γνωρίζει». Τον τουρισμό, πολιτισμό και τη Δημόσια Υγεία διαπραγματεύτηκε στρογγυλή τράπεζα που συντόνισε ο κ. Παύλος Γερουλάνος με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συμβολή του Μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ, Καθηγήτριας Σγουροπούλου Κλειούς, και των Καθηγητών του ΠΑΔΑ Πατρικάκη Χαράλαμπου, Κουμπούρου Ιωάννη καθώς και του Κεσανόπουλου Κωνσταντίνου, μέλους ΕΔΙΠ, στη συζήτηση των εφαρμογών της ΑΙ στη Δημόσια Υγεία ήταν ιδιαίτερα σημαντική.
Το μείζον ζήτημα της Ψυχικής Υγείας του πληθυσμού ήταν το αντικείμενο της στρογγυλής τράπεζας στην οποία την εισαγωγική ομιλία έκανε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος με θέμα τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τον πληγέντα πληθυσμό σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.