Οι φοιτητές του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας – της Κατεύθυνσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠΑΔΑ, Ελένη-Στέλλα Θεοδωρακίδου, Νικόλαο-Φίλιππο Κύριλλο και Πάολο Ορτολάνο, συμμετέχουν στους διεθνείς διαγωνισμούς εκτυπώσεων με τη χρήση λογισμικού διαδραστικής προσομοίωσης (Sinapse Print Simulations), ‘’2nd Sinapse worldwide packaging productivity contest (FLEXO)’’ και ‘’4th SHOTS heard round the world (OFFSET)’’.
Οι δύο διαγωνισμοί, με διοργανωτή τη γαλλική εταιρία προσομοιωτών εκτύπωσης ‘’Sinapse Print’’, απευθύνονται σε διαγωνιζόμενους κάτω των 25 ετών από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα των κλάδων των εκτυπώσεων και της συσκευασίας και αφορούν στη διαχείριση των τεχνολογιών εκτύπωσης Όφσετ και Φλεξογραφίας. Οι προσομοιωτές των ομάδων συμμετοχής, χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες διαχείρισης παραγωγής κορυφαίων κατασκευαστών εκτυπωτικών μηχανών Όφσετ (Heidelberg και Man Roland) και εκτυπωτικών συστημάτων Φλεξογραφίας, με την πιστοποίηση του FTA (Flexographic Technical Association), ΗΠΑ.
Οι φορείς υποστήριξης των δύο διαγωνισμών είναι: η Διεθνής Έκθεση DRUPA, ο Διεθνής Κύκλος Πανεπιστημίων Γραφικών Τεχνών (IC), η Intergraf (European Federation for Print & Digital Communication), η Συνομοσπονδία Εκτυπωτικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ ‘’Printing United Alliance’’ και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μηχανικών “Engineers Europe”.
Αναφορικά με τον Διαγωνισμό της τεχνολογίας FLEXO ‘’2nd Sinapse worldwide packaging productivity contest’’ η ελληνική ομάδα έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στους ημιτελικούς (τετράδα), καθώς έχει ‘’κλειδώσει’’ τη δεύτερη θέση στη σειρά κατάταξης. Επισημαίνεται ότι και οι τρεις αναφερόμενοι φοιτητές της Oμάδας Eκτυπώσεων της Κατεύθυνσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης των προημιτελικών σε διεθνές επίπεδο.
Αναφορικά με τον Διαγωνισμό της τεχνολογίας OFFSET (4th SHOTS heard round the world) o στόχος της ελληνικής ομάδας είναι να συμπεριληφθεί στην πρώτη δεκάδα διεθνώς. Μέχρι στιγμής κατέχει την 15η θέση, χωρίς όμως να έχει ολοκληρώσει τον 2ο και 3ο γύρο των προημιτελικών.
Ο τελικός του παγκόσμιου διαγωνισμού προσομοίωσης εκτύπωσης της SINAPSE θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στη διεθνή έκθεση γραφικών τεχνών DRUPA 2024 στο Düsseldorf της Γερμανίας. Ανεξαρτήτως της τελικής κατάληξης της πορείας της ελληνικής ομάδας στο διαγωνισμό, όλη η ομάδα θα παραβρεθεί τον προσεχή Ιούνιο στη Διεθνή Έκθεση DRUPA, καθώς ο διοργανωτής έχει αθλοθετήσει ως έπαθλο την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των φιναλίστ στο Dusseldorf της Γερμανίας, ο δε Ελληνικός Σύνδεσμος Ετικετοποιών (ΕΛΣΕΤ) και η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών (HELGRAMED) θα επιχορηγήσουν, επίσης, μέρος των εξόδων των φοιτητών, ώστε να βρεθεί στην DRUPA σύσσωμη η ομάδα.
Η σημασία της παρουσίας των φοιτητών στο θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης DRUPA είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς σε αυτήν κάθε τέσσερα έτη παρουσιάζονται όλες οι σημαντικές καινοτομίες και οι τεχνολογικές εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν την πορεία ανάπτυξής της βιομηχανίας εκτυπώσεων στα επόμενα έτη. Πλήθος δε άλλων παράλληλων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, όπως διαλέξεις, fora και υπερεντατικά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, έχουν προγραμματισθεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Η μοντελοποίηση πολύπλοκων διαδικασιών εκτύπωσης μέσω προσομοιωτών που επιτρέπει την αλληλεπίδραση ανθρώπου/χειριστή – μηχανής (HCI), είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο ποιοτικής εκπαίδευσης για τους τεχνολόγους και τους μηχανικούς εκτυπώσεων. H χρήση των εξομοιωτών εκτυπώσεων είναι μια εξαιρετικά αποδοτική μέθοδος μετατροπής των θεωρητικών γνώσεων και των εμπειριών των φοιτητών σε πραγματικές δεξιότητες εντός σύντομου χρονικού διαστήματος και λειτουργεί συμπληρωματικά των διαλέξεων, εργασιών και εργαστηριακών ασκήσεων των προγραμμάτων σπουδών.
Το βασικό όφελος των φοιτητών από τη χρήση εξομοιωτών εκτυπώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση είναι η παροχή δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων παραγωγής, σε πραγματικούς χρόνους, κάτω από συνθήκες πίεσης σε ασφαλές παράλληλα περιβάλλον, με περιορισμένο λειτουργικό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, οι απόφοιτοι του Τμήματος της Κατεύθυνσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών μπορούν να είναι προετοιμασμένοι για το βιομηχανικό περιβάλλον του αντικειμένου τους από τη στιγμή της αποφοίτησής τους, γεγονός που επιδρά ιδιαίτερα θετικά στους δείκτες αξιολόγησης του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος και παράλληλα αποτιμάται ως πολύ σημαντικό εκ μέρους της βιομηχανίας και των φορέων υποδοχής των αποφοίτων του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας ΠΑΔΑ, με Κατεύθυνση την Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ερευνητικό Εργαστήριο Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών & Μέσων Οπτικής Επικοινωνίας GRAPHMEDLAB, με Διευθυντή, τον Επ. Καθηγητή, Μάριο Τσιγώνια, λειτουργεί προσομοιωτές εκτυπώσεων από τον Νοέμβριο του 2023, τους οποίους διαθέτει πιλοτικά για τα μαθήματα της Offset και της Φλεξογραφίας της Κατεύθυνσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και την εκπόνηση πτυχιακών εργασιών. Τέλος, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ετών, αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος σε εξομοιωτές με την προσθήκη απτικών οθονών/πινάκων ελέγχου.